reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

O2 komplet mění technologii mobilní sítě, v Praze výměnu dokončí v březnu 2022

Historicky nejrozsáhlejší modernizaci mobilní sítě zahájil operátor O2 Czech Republic (majitel skupina PPF) v uplynulých týdnech ve spolupráci s technologickým partnerem CETIN (rovněž PPF). Proces začal ve dvou oblastech (tzv. clusterech), a to v Praze 5 - Stodůlkách (foto) a v Říčanech. V každém z clusterů se přitom nachází přibližně 30 základnových stanic.

Dodavatelem technologie je Ericsson. Akce zahrnuje obměnu radiové technologie a modernizaci mobilní sítě. Modernizace sítě s sebou podle O2 přináší i celou řadu vylepšení. Nové antény umožní současně využívat všechna frekvenční pásma, která má O2 k dispozici, a flexibilně s nimi pracovat pro 4G i 5G. Díky vypnutí sítí třetí generace se zároveň uvolní frekvence pro vysokorychlostní datové služby, což nabídne možnost nasadit technologie pro 5G v celoplošné vrstvě 1800 MHz a vysokokapacitní vrstvě 3,7 GHz. CETIN na výměnu technologií celkem vynaloží jednotky miliard korun.

"Místo samostatných zařízení pro každou frekvenci budeme nově využívat tzv. multibandové antény, které zvládnou obsloužit více frekvenčních pásem najednou. Pro zajištění vyšší kapacity sítě a zlepšení pokrytí instalujeme antény Massive MiMo, které fungují na frekvenci 3700 MHz," uvedl Jan Hruška, technický ředitel O2.

Kompletní výměna (tzv. swap) radiové techniky na jednom vysílači zabere od prvotní fáze plánování až po konečné vyladění sítě přibližně tři měsíce. Celý proces by měl trvat tři roky, tedy do roku 2024. "Začínáme rollovat po celém území Česka. Oblast Prahy bude hotova v březnu 2022," doplnil Hruška.

S technologickým swapem a postupnou obměnou radiové sítě souvisí i průběžné zapínání 5G vysílačů napříč celou Českou republikou. „Startujeme systematický přechod k 5G síti. Do konce června bude 5G dostupné v téměř 60 městech v Česku. Pro spuštění jsme vybírali takové lokality, kde se koncentruje větší množství lidí. Kromě Prahy, Brna a dalších krajských měst budou moct 5G využívat i obyvatelé a návštěvníci Děčína, Špindlerova Mlýnu nebo třeba Poděbrad,“ doplnil Hruška.