reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

PPF a Křetínský kupují maloobchody s elektrem Planeo

13:41, 10. 6. 2021

Deal, o kterém se v zákulisí vědělo již hezkých pár měsíců. PPF (na fotce vlevo CEO Ladislav Bartoníček), EC Investments Daniela Křetínského (foto vpravo)a Rockaway Capital kupují velkoobchodní a retailovou skupinu FAST. Objem obchodu se odhaduje na miliardy korun.

Skupina FAST v čele se společností FAST ČR, je velkým středoevropským velkoobchodním a maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky, domácích spotřebičů a další techniky. Její obchodní model integruje velkoobchodní činnost a vlastní retailový řetězec Planeo Elektro s produktovým portfoliem vlastních značek jako Sencor, Philco či Fieldmann. V roce 2020 skupina dosáhla tržeb přibližně 13 miliard korun a vygenerovala EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) přes 900 milionů korun.

Kupující strana za účelem transakce založila SPV Sluggeria, v níž drží PPF 40 procent, EC Investments 40 procent a Rockaway 20 procentní akciový podíl. Stejně je rozvrstveno například vlastnictví Mall Group nebo Heureka Group. Právě propojení Mall Group a Planeo/FAST skýtá široké možnosti synergií.

Prodejci byli dědici zesnulého podnikatele Tomáše Smrčky. Akcionáře skupiny FAST při jednáních s kupujícími zastupoval současný předseda představenstva společnosti FAST ČR, Zdeněk Pech, podporovaný transakčními poradci z Wood & Company a právními poradci ze Skils. Vypořádání transakce podléhá schválení příslušných antimonopolních úřadů. "Kupující mají plnou důvěru v současný management, proto bude po vypořádání transakce skupina FAST řízena představenstvem složeným z pětice stávajících dlouholetých zkušených manažerů."