reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

TV Nova poslala do Nizozemska přes 800 milionů

17:58, 16. 6. 2021

Nizozemský mediální vehikl CME Media Enterprises, který ovládá investiční skupina PPF, před nedávnem vyinkasoval příjemnou sumu.

CME, která má pod sebou televize a další média v pěti evropských zemích včetně české TV Nova, si čerstvě nechala vyplatit celý zisk Novy za rok 2020, to znamená 865 milionů korun. Je to první finanční injekce vyplacená z komerční televize poté, co se novým majitelem CME, tedy i TV Nova, stala na podzim 2020 skupina PPF. Nejsilnější investiční skupina v Česku již nechtěla komentovat, zda výše zmíněná peněžní suma z profitu Novy putovala dále z kont CME do PPF. "Nemám k tomu, co říci," reagoval poněkud neurčitě mluvčí PPF Leoš Rousek.

TV Nova loni i navzdory covidové pandemii vygenerovala stále zajímavá čísla. Tržby mírně klesly z 5,454 miliardy na 5,237 miliardy korun (v procentech minus 4 procenta). Z celkové sumy na prodej TV reklamy připadlo 3,982 miliardy (o rok dříve 4,258 miliardy), na ostatní tržby z prodeje obchodních sdělení v TV 511 milionů (507 milionů) a na kabelové předplatné 410 milionů (349 milionů). Všechny výše uvedené cifry jsou nekonsolidované.

Naopak čistý zisk loni vzrostl z 810 milionů na 865 milionů korun. Peněžní výkonnost Novy je vzhledem k vysokým nákladovým úrokům a odpisům mnohem vyšší. EBITDA (zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací) loni dosáhl téměř 2,5 miliardy korun. O rok dříve to bylo 2,8 miliardy.

K nejúspěšnějším pořadům TV Nova v roce 2020 patřily Televizní noviny, imitační show Tvoje tvář má známý hlas, SuperStar, MasterChef Česko nebo seriálové projekty Ulice (foto), Ordinace v růžové zahradě 2 a Specialisté.