reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Majitel e-shopu Smarty.cz a Apple iWant zvedl obrat téměř o 400 milionů

Retailová skupina Smarty CZ (majitel Petr Syrůček), do které patří mimo jiné e-shop s elektronikou Smarty.cz a Apple Premium Reseller iWant (10 kamenných prodejen; foto provozu v OC Nový Smíchov), v roce 2020 narostla o 20 procent. V letošním roce by měla proběhnout masivní expanze do retailu.

Celkový obrat skupiny tak loni vyskočil na 2,3 miliardy korun. Na celkovém čísle se maloobchodní prodej (e-commerce + retail) podílel 67 procenty, prodej firemním zákazníkům 33 procenty. Zvýšený zájem Smarty loni zaznamenal zejména u hardware a software pro práci nebo studium z domova, konkrétně o notebooky, tablety a počítačové sestavy. U firemních zákazníků byl velký zájem o videokonferenční nástroje. "Bylo to jedno z nejnáročnějších provozně-obchodních období. Prodej maloobchodním zákazníkům meziročně vzrostl o 33 procent, prodej firemním pak o 26 procent," komentoval obchodní ředitel Rudolf Konečný.

Růst pokračoval i v letošním roce. Jen mezi lednem a květnem 2021 Smarty CZ vytvořila téměř miliardový obrat, což je meziročním srovnání za stejné období loni růst o 40 procent. "Plánujeme velké věci. Doteď jsme rostli potichu, ale nyní chceme vstoupit do první ligy českého maloobchodu s elektronikou. Připravujeme masivní vstup do retailu, díky kterému chceme pro zákazníky vytvořit komplexní omnichannel, tedy plnohodnotné spojení online a kamenných prodejen. Detaily zatím nezveřejníme, ale již brzy lidé značku Smarty.cz začnou fyzicky potkávat v prémiových obchodních centrech na více než 30 místech po celém Česku," uvedl Syrůček.