reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pelcova fabrika GZ Media vyrobila přes 40 milionů LP desek

17:51, 16. 7. 2021

Česká výrobna vinylů, ale rovněž CD, DVD, polygrafických výrobků atd., GZ Media (většinový majitel Zdeněk Pelc), opět potvrdila své výsadní postavení na trhu fyzických nosičů.

Společnost dohromady ve svých lisovnách v Česku, USA a Kanadě v roce 2020 vyrobila přes 40 milionů vinylů. V meziročním srovnání to je o 3 miliony více. Firma za více než 70 let svého fungování vyprodukovala přes 600 milionů gramofonových desek, více než 1,7 miliardy CD a DVD a kolem tří miliard polygrafických výrobků. Desky lisuje pro řadu zahraničních hvězd, mezi které patří U2, Lady Gaga, Madonna, Emperor a řada dalších. Obaly a jiné polygrafické výrobky dodává také do celého světa, mezi jinými pro Samsung, Hewlett-Packard, Canon atd.

Tržby skupiny z hudebních nosičů a polygrafických výrobků loni dosáhly 3,8 miliardy korun. Jen na samotnou GZ Media připadlo 2,88 miliardy (meziročně minus 1,7 procenta).  Zisk skupiny před odečtením úroků, daní, amortizací a odpisů byl 870 milionů korun. Pod GZ Media spadá skupina šesti továren, které skupina GZ provozuje ve čtyřech zemích.

"Rok 2020 byl jako na horské dráze, v první vlně pandemie jsme přišli o zakázky, pak jsme jich ale získali tolik jako nikdy předtím. Se zrušením koncertů umělci z celého světa pro své fanoušky ve velkém připravovali nové desky. Musíme navyšovat kapacitu, abychom stíhali vyrábět. Dařilo se nám i v polygrafii, pro kterou jsme loni postavili novou výrobní halu s nejmodernějšími dostupnými tiskařskými stroji," uvedl CEO GZ Media Michal Štěrba. Ten dělá klíčová strategická rozhodnutí společně se Zdeňkem Pelcem. Miliardář Pelc se podílí na rozvoji firmy už od roku 1983, kdy se stal šéfem tehdejších Gramofonových závodů.