reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vydavatelství Economia prodělalo přes 30 milionů, polyká další Bakalovy desetimiliony

Mediální dům Economia (majitel miliardář Zdeněk Bakala - foto), který vydává Hospodářské noviny, Respekt, iHned.cz, Aktualne.cz, Ekonom atd., třetím rokem pokračuje ve ztrátovém hospodaření.

Economia v roce 2020 skončila v minusu 32,3 milionu korun. O rok dříve prodělek činil 45 milionů. Kumulativní ztráta vydavatelství za poslední tři roky dosáhla téměř 117 milionů. Bakala proto musí firmu opakovaně dotovat z vlastní kapsy - jen příplatek mimo vlastní kapitál v prosinci 2020 činil 40 milionů korun. Letos v březnu byla uzavřena úvěrová smlouva s Bakalovou firmou Asental Land s úvěrovým rámcem 50 milionů.

Economia rovněž měla loni minusovou EBITDA (zisk před úroky, odpisy, zdaněním a amortizací) ve výši cca přes 7 milionů. Vydavatel Hospodářek v uplynulém roce utržil 632 milionů korun. V meziročním srovnání to je pokles o 109 milionů. Jedná se o třetí pokles v řadě za sebou. Z celkové sumy tržeb na prodej a předplatné novin a časopisů připadlo 205,5 milionu korun (o rok dříve 215 milionů), na prodej inzerce a dalších služeb 426 milionů (526 milionů).