reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knihy spisovatelky Mornštajnové slaví výjimečnou byznysovou metu prodejů

15:14, 30. 7. 2021
Film Knihy Aleš Borovan

Hezký byznysový a autorský úspěch jedné z nejpopulárnějších českých spisovatelek Aleny Mornštajnové (foto). Prodeje dvou jejích knížek překročily 100 tisíc kusů, letošní novinka má zatím na kontě desetitisícové prodeje.

Podle statistik Mornštajnové domovského nakladatelství Host (brněnská společnost Host - vydavatelství) se prodeje Mornštajnové knížek nyní přehouply přes 500 tisíc (!) prodaných kusů. "Kromě bestselleru Hana, jehož se dosud prodalo téměř 200 tisíc kusů, se na tom významně podílí už i letošní novinka Listopád. Té nakladatelství Host v prvním nákladu vytisklo 110 tisíc kusů. A větší část nákladu už mají čtenáři doma," komentoval Radek Štěpánek z nakladatelství Host. Vysoké prodeje při průměrném cenovém rozmezí jednoho výtisku od 230 do 330 korun dávají souhrnné maloobchodní tržby někde v intervalu od 115 milionů do 165 milionů korun.

Mornštajnová do české literatury vstoupila v roce 2013 prvotinou Slepá mapa. Psaní tohoto příběhu autorce trvalo jedenáct let. O dva roky později pak vyšel další román Hotýlek. Obě knihy se prodávaly na české poměry dobře, ale ne výjimečně. Obou knih Mornštajnová prodala do roku 2017 jen šest tisíc.

Všechno změnil až román Hana, který čtenáře zavádí do Valašského Meziříčí v období druhé světové války a následujících pohnutých let dvacátého století. Knihy se postupně prodalo téměř 200 tisíc kusů. Postupně začaly stoupat i prodeje předchozích knih a Alena Mornštajnová se stala jednou z nejčtenějších českých spisovatelek. Hana byla přeložena do dvanácti evropských jazyků (a do dalších se překládá), Národní divadlo Brno pravidelně uvádí s úspěchy její divadelní adaptaci a také se připravuje filmové zpracování. Dalšího románu Tiché roky se prodalo přes 100 tisíc výtisků, Listopádu se prodalo 63 tisíc kusů. Mornštajnová napsala celkem pět knih.