reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Seznam.cz podal žalobu na Google, chce miliardy korun

10:46, 9. 8. 2021

Po více než půl roce příprav Seznam.cz (majitel Ivo Lukačovič) slíbil, čím hrozil již od přelomu roku, a podal žalobu na globální technologickou společnost Google (provozní firma Alphabet). Žaloba byla podána v červenci u Městského soudu v Praze.

Jak jsme dříve již psali, v kauze jde o miliardy korun. Seznam si dle svého vyjádření na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018 na globální firmě nárokuje náhradu škody ve výši přibližně 10 miliard korun za omezování hospodářské soutěže a zneužívání dominantního postavení původně v letech 2011 až 2018. Požadavky nakonec zahrnují i roky 2018 až 2020.

"V důsledku protiprávního jednání přišla společnost Seznam.cz o možnost rovnocenně bojovat o postavení na trhu s vyhledávacími službami zejména v mobilních zařízeních. Ke zneužití svého dominantního postavení se Google uchýlil ve zcela klíčovém období, tedy v době, kdy se mobilní trh s vyhledávacími službami začínal rozvíjet," tvrdí tisková mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Jádrem sporu je nedávné nastavení mobilního operačního systému Android, za jehož vývojem stojí právě Google. Ještě donedávna bylo v Androidu nastaveno defaultně vyhledávání prostřednictvím Google, což bylo v důsledku tlaku externích firem změněno (Choice Screen). Přípravu žaloby na Google měl na starosti najatý lobbista Michal Feix (bývalý výkonný ředitel Seznamu).