reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Americký NortonLifeLock pohltí softwarovou firmu Avast za miliardy dolarů

aktualizováno
08:22, 11. 8. 2021

Jedna z největších akvizičních operací na českém trhu ze zahraničí má jasnější kontury. Americká firma, zabývající se kybrnetickou bezpečností, NortonLifeLock pohltí tuzemskou softwarovou společnost Avast, která je kotována na české a londýnské burze (aktuální cena něco přes 170 korun za akcii).

NortonLifeLock za akcie Avastu zaplatí až 8,6 miliardy dolarů (v přepočtu přes 186 miliard korun) - v hotovosti nebo akciích. Vznikne nová firma, složená z Nortonu a Avastu. "Podle podmínek fúze budou mít akcionáři Avastu nárok na kombinaci peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock s možností volby alternativního protiplnění. Na základě závěrečné ceny akcií NortonLifeLock ve výši 27,20 USD ze dne 13. července 2021 (poslední den obchodování s akciemi NortonLifeLock před zahájením tržních spekulací souvisejících s fúzí dne 14. července 2021) oceňuje fúze celý vydaný a vydávaný kmenový akciový kapitál Avast v rozmezí přibližně 8,1 miliardy dolarů a 8,6 miliardy dolarů, v závislosti na volbě akcionářů Avastu," uvádí se v prohlášení obou firem.

V závislosti na volbě peněžního nebo akciového vyrovnání ze strany akcionářů Avastu by podílníci Avastu měli v nové společnosti získat 14 až 26 procent. Celá operace by měla být vypořádána v polovině roku 2022.

Podle představenstev NortonLifeLock a Avast transakce představuje "příležitost k vytvoření nového, významného hráče v oblasti kybernetické bezpečnosti pro spotřebitele, který využije zavedené značky, technologie a inovace obou firem a přinese značné výhody spotřebitelům, akcionářům a dalším dotčeným stranám."

Deal umožní spojení ochrany soukromí a ochrany identity, posílí geografickou diverzifikaci a rozšíří segmenty Small Office Home Office a Mikrobyznys. "Uvolní hodnoty díky synergiím ve výši přibližně 280 milionů dolarů s dalším potenciálem růstu díky nové reinvestiční kapacitě pro inovace a růst."

"Tato transakce je zásadním krokem vpřed pro kybernetickou bezpečnost v segmentu koncových uživatelů a v konečném důsledku nám umožní naplnit naši vizi chránit lidi a umožnit jim žít bezpečný digitální život," uvedl ředitel NortonLifeLock Vincent Pilette. "Díky tomuto spojení můžeme posílit naši platformu Cyber Safety a zpřístupnit ji více než 500 milionům uživatelů. Budeme mít také možnost urychlovat inovace vedoucí k transformaci kybernetické bezpečnosti."

Zakladatelé Avastu, miliardáři Pavel Baudiš a Eduard Kučera, mají mít něco pod 40 procenty firmy. Při výše uvedeném ocenění by měli za svůj podíl vyinkasovat hodnotu přes 70 miliard korun (podle všeho hlavně v nových akciích). Po dokončení transakce zůstane ředitelem NortonLifeLock Vincent Pilette. Finanční ředitelkou Nortonu zůstane Natalie Derse a očekává se, že ředitel Avastu Ondřej Vlček nastoupí do funkce prezidenta NortonLifeLock a stane se členem představenstva NortonLifeLock. Spojená společnost, která bude přejmenována, bude kótována na newyorské burze NASDAQ.