reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Natland: čistý zisk skupiny loni dosáhl 168 milionů

Skupina Natland, kterou většinově ovládá Tomáš Raška (foto) a která má pod sebou kupříkladu e-commerce platformy a retailové prodejce Zoot, Bibloo a UrbanStore.cz, hlásí příznivá čísla za rok 2020. Podle oficiálních údajů skupiny čistý zisk loni dosáhl 168 milionů korun, čímž měl v podstatě vyrovnat hodnoty roku předchozího (169 milionů).

"Vysokým tempem dále rostly výnosy skupiny, a to zhruba o pětinu, na celkových 484 milionů korun," uvedl David Manych, člen představenstva a partner skupiny zodpovědný za finance. Skupina dále posílila vlastní kapitál, který nyní činí 1,8 miliardy korun. Celková hodnota aktiv společností, v nichž má Natland významný vliv, v roce 2020 dosáhla téměř 6,5 miliardy korun a vzrostla tak o více než sedm procent.

Zadlužení  Natland se roce 2020 mělo snížit pod úroveň 45 procent. "Považujeme to s ohledem na pandemii, způsobenou koronavirem, za odpovídající reakci, abychom byli připraveni na budoucí výzvy a obchodní případy, související s obnovou ekonomiky," dodal Manych. Portfolio Natlandu z třetiny tvoří finanční služby a z třetiny real estate, kam patří komerční nemovitosti i rezidenční development.

Kromě výše uvedených projektů Natland v minulosti investoval rovněž do start-upů Clever Maps, Augmented Society nebo Gaus Algorithmic. Natland byl založen v roce 2002 Tomášem Raškou (na konci roku 2020 měl 91,5 procenta) a v současné době má další tři partnery: Karla Týce (8 procent - opět konec loňského roku), Davida Manycha a Janu Sečkářovou.