reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český telekomunikační úřad plánuje regulovat trh mobilních dat

16:22, 24. 9. 2021

Otevírá se nové bojiště zákopové války mezi Českým telekomunikačním úřadem a velkými operátory, to znamená O2, T-Mobile a Vodafone. ČTÚ se totiž nelíbí situace na trhu mobilních služeb a ohlásil, že v příštím roce přikročí k regulaci.

"V rámci analýzy byla shledána společná dominance mobilních operátorů a navržena nápravná opatření... Na trhu byla identifikována řada selhání. Jedním z nejdůležitějších je fakt, že velkoobchodní cena dat za 1 přenesený MB v období 2015 až 2020 byla vždy vyšší nebo minimálně rovna ceně maloobchodní. V roce 2020 dosáhla průměrná maloobchodní cena 1 MB přenesených dat úroveň přibližně 0,05 koruny bez DPH a průměrná velkoobchodní cena úroveň 0,09 koruny bez DPH. Velkoobchodní cena tedy činila téměř dvojnásobek maloobchodní ceny. To znamená, že virtuální operátoři nemohou ziskově replikovat a svým zákazníkům nabídnout prakticky žádný z maloobchodních tarifů zahrnující objem dat nad 2 GB nabízený operátory síťovými," uvádí regulátor.

"Nejdůležitějším nápravným opatřením, které analýza navrhuje, je povinnost umožnit přístup k velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům, a to za cenu, která jim umožní replikovat nabídky mobilních síťových operátorů a soutěžit s nimi na trhu."

Vybraní operátoři mají (logicky) opačný pohled plus si přihřejí vlastní polívčičku: "ČTÚ nerespektuje rozhodnutí Evropské komise z července 2019, kdy komise odmítla návrh ČTÚ mobilní trh regulovat. ČTÚ opět v analýze ignoruje hlavní problém na českém trhu, a to sdílení mobilních sítí mezi O2/CETIN a T-Mobile, které Evropská komise už v srpnu 2019 označila za protisoutěžní. Nejistota, kterou ČTÚ na trh vnáší, představuje riziko pro budoucí investice. Přitom loňský a letošní rok ukázaly, jak je kapacitní a odolná telekomunikační infrastruktura potřebná. Vodafone nyní výrazně investuje do pokrytí, signál nejmodernější sítě 5G aktuálně pokrývá 35 procent populace," reagoval tiskový mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec.