reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Grunt: objem českého trhu s předplaceným online videem dosáhl 1,7 miliardy

17:52, 12. 10. 2021

Předplacený streamovaný video obsah na českém trhu již začíná dosahovat zajímavého byznysového objemu i v rámci celkového TV byznysu. Blíží se bezplatnému online videu, které je financováno reklamou. Vyplývá to z průzkumu chief digital officera CME (TV Nova) Daniela Grunta (foto), který se dlouhodobě věnuje digitálu.

Na českém trhu v tuto chvíli působí několik globálních značek jako Netflix, HBO Go plus pár lokálních hráčů jako novácké Voyo. V příštím roce by se zde měly objevit velké služby Disney+ a HBO Max. Podle Gruntova odhadu, který vychází z interních a externích výzkumů plus analýzy investor calls zahraničních firem, má některou ze streamovacích služeb v České republice v tuto chvíli předplaceno celkem 700 tisíc domácností. Objem SVOD (subscription video on demand) trhu podle Grunta nyní dosahuje 1,7 miliardy korun.

Pro srovnání, trh AVOD (advertising video on demand - online video s reklamou) dosahuje objemu 1,8 miliardy korun, tyto služby sleduje v Česku 6 milionu uživatelů. Podle Grunta bude mít některou ze streamingových služeb do konce roku 2021 předplaceno 20 procent českých domácností, tedy téměř 900 tisíc. Průměrný počet služeb na domácnost dosáhne na konci roku 1,2. V roce 2026 by za streaming mělo platit 40 procent domácností, průměrný počet služeb na domácnost se zvedne na 2,4.

Ambiciózní cíle v oblasti streamovacího byznysu má TV Nova (majitel skupina PPF). Do pěti let chce mít v Česku a na Slovensku jeden milion předplatitelů. "Nejdeme proti Netflixu, chceme existovat vedle něj," uvedl Grunt na dnešní konferenci Czech Internet Forum. Z tohoto důvodu začala televize do své služby Voyo a prémiového obsahu investovat stovky milionů korun (viz odkaz pod textem včetně aktuálního počtu předplatitelů Voyo). První originálním titulem v rámci výrobního programu Voyo Originál se stala minisérie Případ Roubal, kterou Nova pošle na Voyo někdy v listopadu. Dále Nova pro streaming vyrábí minisérie a seriály Jitřní záře (začala se točit, vysílání jaro 2022), osmidílná Národní házená režiséra Michala Suchánka a Její guru (pracovní název; aktuálně v postprodukci). Televize chce výrobu postupně navyšovat. V roce 2025 tak TV Nova chce pro Voyo vyrobit na tři desítky originálních sérií.

Kromě toho se na Voyo objeví i akviziční obsah. V tuto chvíli by služba měla nabízet na 650 českých a československých filmů a přes 200 dětských titulů, dále řadu skandinávských a britských detektivních sérií.