reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

AI start-up Rossum získal od investorů přes 2 miliardy

09:11, 20. 10. 2021

Skvělý úspěch pro AI (umělá inteligence) start-up Rossum (provozní firma Rossum Czech Republic), do kterého před časem investovala skupina Miton. Díky aktuální velké investici má firma nakročeno stát se dalším dolarovým jednorožcem (hodnota miliarda dolarů).

Rossum (na fotce zakladatelé, zleva Petr Baudiš, Tomáš Gogár, Tomáš Tunys) již před dvěma roky získal v seedovém kole od investorů 3,5 milionu dolarů. Nyní investoři do start-upu poslali částku 100 milionů dolarů (téměř 2,2 miliardy dolarů). Podle zástupců Mitonu se má jednat o "nejvyšší částku pro českou firmu v rámci tzv. series A a třetí největší investiční kolo pro Česko vůbec".

Aktuální investiční kolo vedl americký fond rizikového kapitálu General Catalyst. K němu se přidali stávající investoři Rossumu, britské fondy SeedCamp a LocalGlobe i český Miton, který má rovněž podíl například v Rohlík.cz.

Získané peníze Rossum využije na další expanzi. Firma, která za poslední rok zpětinásobila své tržby a rozrostla se ze 60 na 140 lidí, chce během následujícího roku až dvou do týmu najít další stovky specialistů v oblastech od výzkumu umělé inteligence přes vývoj produktu až po marketing a obchod. Součástí plánu je také výzkumné centrum v Praze.

"Pro Česko je to mimořádně dobrá zpráva. Rossum sídlí v Praze a právě do Prahy bude v následujících letech najímat stovky vysoce kvalifikovaných lidí. Díky firmám jako Rossum, Rohlík a dalším nadějným startu-pům vzniká v Česku technologický ekosystém, který může nakopnout českou ekonomiku jako celek," komentoval partner Mitonu Tomáš Matějček.

Rossum se chce stát jedničkou v oblasti automatizace mezifiremní komunikace (automated business automation). Díky Rossumu mohou mezi firmami proudit dokumenty, aniž by je lidé museli ručně přepisovat či rozhodovat, jak s nimi naložit. Mezi české zákazníky Rossum patří právě Rohlik.cz nebo Kiwi.com, z globálních firem pak například Siemens, Veolia či Bosch. Technologii Rossumu používají i vycházející globální technologické hvězdy Celonis a Flexport.