reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Potvrzeno: Pražákova telco firma Nej.cz plánuje koupit konkurečního operátora SMART Comp.

08:29, 30. 10. 2021

Více než rok trvající jednání mezi telekomunikačním hráčem Nej.cz (majitel miliardář Karel Pražák - foto) a brněnským operátorem SMART Comp., o kterém jsme informovali již v loňském roce jako první na zpravodajském trhu, se blíží ke konci. Nej.cz finišuje akvizici operátora SMART Comp. za stovky milionů korun.

Podle informací Borovan.cz však finálová dohoda zatím podepsána není. SMART Comp. (SC) provozuje síť netbox, firma zákazníkům nabízí přístup k internetu, digitální televizi Kuki TV a telefonii (virtuální mobilní operátor netbox Mobil) plus poskytuje další služby. Netbox pokrývá cca 10 velkých měst Česka (Praha, Brno, Plzeň atd.), firma uvádí přes 106 tisíc přípojek k internetu. V roce 2020 společnost skončila v čistém plusu přes 58 milionů, o rok dříve to bylo 52 milionů. EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy, úroky a amortizací) dosáhl cca 100 milionů korun.

SC v loňském roce utržil 286 milionů korun. V meziročním srovnání to je o 15 milionů více. Hlavními majiteli SC jsou Marek Bukal (rovněž předseda představenstva) a Pavel Vávra (člen představenstva). Případnou transakci ještě bude muset schválit antimonopolní úřad.

Pro kabelového operátora Nej.cz bude případná akvizice SMART Comp. znamenat významné navýšení dosavadních čísel. Celkové tržby Nej.cz v roce 2020 dosáhly 700 milionů, EBITDA se přiblížil 300 milionům. V uplynulých týdnech Pražákův management zahájil fúzi velké části telco dceřinek, jejichž výsledkem bude další navýšení byznysových ukazatelů. Po fúzi bude Nej.cz obsluhovat přes 220 tisíc domácností a přes 10 tisíc firem. Plánované spojení se SMART Comp. počty zákazníků zvedne o další desítky tisíc.

Karel Pražák dlouhé roky dělal pro nejbohatšího a nedávno tragicky zahynulého Čecha Petra Kellnera/PPF (majitel operátorů O2 Czech RepublicO2 SlovakiaCETINTelenor CEE). Byl označován za blízkého spolupracovníka Kellnera/PPF. I z tohoto důvodů se na trhu spekuluje o možných vazbách mezi PPF a Pražákovy skupiny Kaprain. To ale Pražák oficiálně odmítá.