reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

ČEZ kupuje od innogy telekomunikační operátory

17:18, 3. 11. 2021

Energetický obr ČEZ pokračuje v expanzi do telekomunikačního segmentu, ve kterém má hned několik zajímavých aktiv - od virtuálního mobilního operátora Mobil od ČEZ, přes skupinu lokálních operátorů až po páteřní optickou síť o délce několika tisíc kilometrů (podrobnosti v odkazu pod textem).

ČEZ nyní kupuje od další energetické firmy innogy další tři regionální telekomunikační operátory - Magnalink, Cerberos a Helios MB (sdružené byly pod SPV TelNet). Ty nyní rozšíří telco značku ČEZNET, která obsluhuje přes 10 tisíc zákazníků. Objem obchodu se pohybuje ve vyšších desítkách milionů korun. Innogy trojku lokálních operátorů koupil v roce 2018, obsluhuje více než 20 tisíc zákazníků v KrálovéhradeckémLibereckémPardubickémStředočeskémZlínském kraji a také v Praze.

"Akvizice menších lokálních operátorů je v souladu s dlouhodobou strategií dalšího rozvoje aktivit Telco Pro Services. Ta chce svou nabídku postupně rozšiřovat o další lokality, kde budou vhodné podmínky pro instalaci optických sítí poslední míle a napojení na páteřní sítě," komentoval pro Borovan.cz Michal Drápala, ředitel a předseda představenstva Telco Pro Services (sem nyní tři akvírovaní operátoři spadají).

Telco Pro Service v roce 2020 utržila 700 milionů korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 31 milionů. Čistý zisk ve stejném období poklesl z 23 milionů na 16 milionů. Odpisy loni přesáhly 163 milionů korun. Magnalink loni utržil 47 milionů (plus jeden milion). Čistý zisk byl 800 tisíc, EBITDA téměř 16 milionů korun.