reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Velká trojka mobilních operátorů finišuje s kompletním pokrytím pražského metra

10:38, 25. 11. 2021

Volání z mobilu nejen ve stanicích pražského metra, ale i v jedoucím vlaku v tunelech již brzy přestane být problém. Velká trojka operátorů - T-Mobile, Vodafone a O2 Czech Republic - v těchto týdnech dokončuje ve spolupráci s CETIN kompletní pokrytí všech tří linek metra v hlavním městě.

Náročný proces, který si vyžádal vyšší desítky milionů, je téměř u konce, pražské metro je už skoro kompletně pokryto mobilním signálem včetně tunelů. V noci na 24. listopadu došlo k položení vyzařovacích kabelů sítě LTE v pražském metru na posledním úseku (foto), a to mezi stanicemi Rajská zahrada a Černý Most na trase B.

Aktuálně tak síť 4G/LTE pokrývá všechny stanice metra kromě šesti. Ještě chybí dokrýt stanice a přilehlé tunely Střížkov, Prosek a Letňany na trase C, dále chybí zprovoznit 4G pokrytí ve stanicích Rajská Zahrada a Černý Most. K tomu by mělo dojít během prosince. Stanice metra A jsou 4G pokryté všechny kromě stanice Jiřího z Poděbrad, kterou bude Dopravní podnik hl. m. Prahy v následujících měsících rekonstruovat a signál 4G v ní bude zaveden až po opravách.

Zvyšuje se i pokrytí sítě 5G v pražském metru. Kupříkladu Vodafone už má sítí 5G pokryté téměř všechny stanice. V metru podle tiskového mluvčího Ondřeje Luštince Vodafone používá frekvence 1800 MHz. U LTE je to 800 MHz a GSM 900 MHz. Na Roztylech, Pražského povstání, Vyšehradu, Pankráci, Budějovické a Kačerově navíc LTE 2100 MHz a v centru historicky na Muzeu C, I. P. Pavlova i LTE 2100 MHz a LTE 2600 MHz.