reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

GZ Medie roste rychlým tempem, letos vyrobí přes 50 milionů vinylových desek

09:13, 12. 12. 2021

Největší výrobce vinylových desek na světě, GZ Media (majoritní vlastník Zdeněk Pelc) sídlící v Loděnici u Prahy, i přes covidové otřesy udržuje vysoké růstové tempo. V letošním roce se jak výroba LP, tak i obrat zvednou o desítky procent.

Společnost dohromady ve svých lisovnách v ČeskuUSA a Kanadě v roce 2021 vyrobí cca 52 milionů vinylových nosičů. Meziroční růst se tak bude pohybovat okolo 30 procent. Jen v Kanadě by se v letošním roce mělo vyrobit 14 milionů desek. Firma v současnosti staví další výrobní závod v americkém Nashville, který by měl být dokončen v červnu 2022. Ve Spojených státech by se tak počet vyrobených vinylů i obrat měl v příštím roce zvednout o 200 procent.

Hlavním byznysem GZ Media je rozmnožování nosičů zvuku, tiskárenská výroba a kompletace, které generují 90 procent výnosů. Výroba CD a DVD byla letos zastavena. Celkový obrat firmy se podle ředitele Michala Štěrby v tomto roce zvýší o cca 25 procent, měl by se tak pohybovat na úrovni 4,8 miliardy korun. "Neustále rosteme," komentoval Pelc.

Společnost lisuje desky pro řadu zahraničních hvězd, mezi které patří U2Lady Gaga, MadonnaEmperor a řada dalších. Obaly a jiné polygrafické výrobky dodává také do celého světa, mezi jinými pro SamsungHewlett-PackardCanon atd. Letos na podzim byla největší zakázkou výroba LP edice nového alba 30 zpěvačky Adele.