reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržby skupiny cenových srovnávačů Heureka se zvedly téměř na 2 miliardy

09:19, 14. 12. 2021

Seskupení cenových srovnávačů Heureka Group (majitelé PPFDaniel Křetínský a spol. plus Rockaway) díky pandemii a přesunu velké části nákupu na internet razantně navýšila ekonomický výkon o stovky milionů - nejen tržby, ale zejména hrubý provozní zisk.

Skupina (na fotce CEO Tomáš Braverman) za poslední fiskální rok duben 2020 až březen 2021 utržila 1,856 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 30 procent. Konsolidovaná ztráta dosáhla 238 milionů, což bylo podle firmy způsobeno "převážně náklady souvisejícími s emisí pětiletých dluhopisů a jejím navýšením prostřednictvím dceřiné společnosti Heureka FinCo CZ".

Čistě na českou firmu Heureka Group připadly tržby ve výši 1,286 miliardy (meziročně plus 328 milionů), účetní ztráta činila 146 milionů (o rok dříve prodělek činil 652 milionů). EBITDA za sledované období dosáhl 716 milionů korun (o rok dříve 225 milionů). Skupina Heureka v uplynulém období vydala emisi pětiletých dluhopisů o objemu 3,2 miliardy korun. Dobré finanční zázemí se podílelo na akvizici společnosti Dataweps (nástroje pro produktovou analytiku) ze strany Heureky v březnu 2021.

Heureka Group zahrnuje cenové srovnávače v Česku, na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku, Slovinsku, Bulharsku atd. Je největší skupinou cenových srovnávačů ve střední a východní Evropě. Měsíčně její webové stránky navštíví přes 23 milionů reálných uživatelů (RU), vybrat si mohou z nabídky 55 tisíc e-shopů. Velká část výnosů pochází z plateb za proklik z Heureky do konkrétního e-shopu. Dále skupina inkasuje z display reklamy a z provizí za zprostředkování přímého nákupu na Heurece.