reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zpravodajství ČRo povede krizová manažerka Obzinová, bude propouštět

aktualizováno
18:30, 15. 12. 2021
Rádia Aleš Borovan

Český rozhlas vstoupí do nového roku s novou šéfkou zpravodajství, kterou se stane dlouholetá mediální matadorka a přísná manažerka Jitka Obzinová (foto). Vystřídá Jana Pokorného. Obzinová se stane jednou z nejvlivnějších persón na českém mediálním trhu.

Obzinová bude do ČRo najata jako krizová manažerka, bude podle všeho stát u plánované redukce rozpočtů a pracovních míst v rozhlasu. Pokorný by měl ve veřejnoprávním rádiu zůstat. Obzinová postupně prošla všemi třemi velkými televizemi (Česká televizeNova a Prima), rovněž Českým rozhlasem nebo Frekvencí 1. Za její éry druhá komerční stanice zavedla novou strukturu zpravodajské hodiny, tzv. Velkých zpráv, která se skládá z hlavních zpráv, krimi zpráv a vrcholí pořadem Top Star, který se zabývá aktuálním děním v showbyznysu.

Aktualizace 17.12.: ředitel ČRo René Zavoral se po tlaku redaktorů a některých politiků s Obzinovou dohodl, že na avizovaný post nenastoupí. "Oslovil jsem stávajícího šéfredaktora stanice ČRo Radiožurnál Ondřeje Suchana, aby od 1. ledna 2022 - do výběru stálého ředitele/ředitelky - dočasně útvar Zpravodajství ČRo řídil. O. Suchan mě požádal o čas na rozmyšlenou do začátku příštího týdne, což jsem akceptoval," uvedl Zavoral.

Český rozhlas bude mít od 1. ledna 2022 osm útvarů na prvním stupni řízení: sekci ředitele, Program, Zpravodajství, Marketing a digitální služby, Komunikaci, obchod a vnější vztahy, Ekonomiku, Techniku a správu a Sekci uměleckých těles, soutěží a přehlídek. Všechny tyto útvary budou přímo podřízené řediteli ČRo.

Další změny v ČRo: nově se řízení Vývoje a výroby ČRo ujme Iva Jonášová a stanici ČRo Dvojka povede Lenka Mahdalová. Sekci ředitele bude řídit Jan Menger, v jehož kompetenci zůstanou také regionální studia ČRo. Nově vzniklou Sekci uměleckých těles, soutěží a přehlídek povede Kateřina Konopásková, dosavadní ředitelka Výroby.

"Český rozhlas fungoval s prakticky nezměněnou organizační strukturou po celých šest let mého prvního mandátu. Nyní nastal čas na další změny, které budou odrážet nároky, které na rozhlas... klade například rychlý rozvoj nových distribučních platforem, nový systém procesů řízení či doba, kdy při zachování rozsahu všech svých služeb budeme muset počítat kvůli stagnaci výše rozhlasového poplatku s omezeným a napjatým rozpočtem, stejně jako s výraznějším snížením počtu pracovních míst," komentoval ředitel rozhlasu René Zavoral.

Rada Českého rozhlasu dnes schválila rozpočet ČRo na rok 2022. Ten je sestaven jako vyrovnaný se shodným objemem nákladů a výnosů ve výši 2,236 miliardy korun. Proti rozpočtu na rok 2021 se rozpočtová suma snižuje o 77 milionů. Meziroční snížení celkových výnosů souvisí především s nižším plánovaným objemem čerpání fondu digitalizace o 84 milionů a je způsobeno změnou způsobu financování digitálního vysílání DAB+. Investiční plán na příští rok byl sestaven v objemu 150 milionů korun.