reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Produkční skupina Stillking opět utržila miliardy korun

11:00, 25. 12. 2021
Televize Film Aleš Borovan

Obří servisní produkce, které v Česku ovládá podnikatel Matthew Stillman (foto), Stillking Films a Stillking Features, pokračovaly v miliardových výkonech. Udržely si tak pozici největšího hráče tuzemského trhu servisních společností.

Stillking Features se v roce 2020 podílela na vysokonákladových projektech jako Carnival Row 2 (foto; produkce Amazon Studios a Legendary Television), Das Boot 3 (Bavaria Fernsehproduktion, Sky Deutschland) nebo Oslo (HBO). Celkové tržby firmy v daném období dosáhly 1,472 miliardy korun. V meziročním srovnání to je o 199 milionů méně.

Sesterská firma Stillking Films (výroba reklam, minisérie Falcon and Winter Soldier) za stejné období utržila 556 milionů korun, o rok dříve to bylo 659 milionů. Obě firmy tak loni souhrnně utržily 2,028 miliardy korun. V roce 2019 souhrnné tržby činily 2,33 miliardy.

Vysokým objemům tržeb odpovídaly i získané filmové pobídky, které produkcím vyplácí Státní fond kinematografie (i za některé projekty z předchozích let). Jedná se tzv. vratky až do výše 10 a 20 procent z uznatelných a vynaložených nákladů filmu či  televizního seriálu. Stillking Features loni na vratkách od fondu dostala přes 308 milionů (o rok dříve 450 milionů), Stillking Films 67 milionů (179 milionů korun).