reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

APEK/Heureka: Zákazníci v českých e-shopech utratili 223 miliard

18:10, 4. 1. 2022

Český e-commerce trh v loňském roce zaznamenal další příjemný růst. E-shopy v Česku poprvé prodaly zboží za více než 200 miliard a prolomily tak další byznysovou hranici.

Podle čísel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) a cenového srovnávače Heureka tuzemský e-commerce segment v roce 2021 narostl o 14 procent na celkových 223 miliard korun. "Bylo zřejmé, že si Češi on-line nakupování během prvního roku pandemie koronaviru ještě více oblíbili. Na druhou stranu prodeje významně ovlivňovaly uzávěry obchodů a další vládní opatření," hodnotí výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Nejúspěšnější, co do meziročního růstu, bylo první čtvrtletí 2021. "V roce 2020 zasáhl první lockdown především druhý kvartál. Proto byl úvod loňského roku z pohledu on-line prodejů pokračováním skokového navýšení o desítky až stovky procent." Celé první loňské pololetí skončilo pro e-shopy velmi úspěšně, ve druhé polovině roku ale podle APEK došlo z meziročního pohledu ke zpomalení. "Předpokládáme, že i v následujících letech budou české e-shopy zvyšovat objem prodejů. Věřím, že se i nadále budeme pohybovat nad hranicí 10ti procentního meziročního růstu," doplnil Vetyška.