reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knižní firma Pavel Dobrovský – BETA utržila téměř 200 milionů

10:45, 7. 1. 2022

Podnik knižního miliardáře Pavla Dobrovského, společnost Pavel Dobrovský - BETA, pokračoval vzhledem k covidové situaci a souvisejícím obchodním uzávěrám ve snižování ekonomického výkonu. Je to druhý pokles v řadě za sebou.

Pavel Dobrovský - BETA (PDB) provozuje menší síť knihkupectví, zejména v krajských městech, vedle toho i knižní velkoobchod, nakladatelství Beta (náročnější beletrie včetně knih Stephena Kinga, ezoterika, knihy pro rozvoj osobnosti, historické tituly atd.), Baronet a fotovoltaickou elektrárnu (!). Společnost je papírově napsána na dceru Blanku Dobrovskou, Pavel Dobrovský se podílí na řízení.

Firma ve fiskálním roce 2020/2021 (skončil v červnu) utržila 197 milionů korun. V meziročním srovnání to je pokles o 42 milionů. Pokles o rok dříve činil 15 milionů. Celkový obrat ve sledovaném období se mírně snížil z 244 milionů na 239 milionů korun. Snížení výkonu bylo způsobeno uzavřením prodejen na podzim 2020 (klíčový předvánoční trh) a na jaře 2021 kvůli pandemii čínského koronaviru. "I po opětovném otevření prodejen se nadále projevuje nejistota na trhu a snížení ochoty zákazníků utrácet za zboží."

Čistý zisk společnosti za uplynulý fiskál naopak narostl z 5,6 milionu na 32,3 milionu korun, především díky mimořádnému výnosu z dlouhodobého finančního majetku (dividenda) ve výši 25 milionů.