reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Karel Komárek si jde na newyorskou burzu pro stovky milionů dolarů

10:53, 21. 1. 2022

Loterijní a zábavní byznys miliardáře Karla Komárka ml. (foto; skupina KKCG) se chystá vstoupit na newyorskou burzu. Společnost Allwyn Entertainment, nová celoskupinová značka firmy Sazka Entertainment, oznámila záměr stát se společností veřejně obchodovanou na newyorské burze cenných papírů (NYSE), a to ve spolupráci se společností Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC), která je sama kotována na NYSE.

Komárkova KKCG v Allwyn drží majoritu. Výsledkem chystané akce by měla být očekávaná celková valuace  společnosti Allwyn ve výši přibližně 9,3 miliardy dolarů. Akcionáři CRHC díky "inovativnímu prvku transakce" získají možnost vytvořit majetkové podíly v maximální hodnotě podniku ve výši přibližně 8,7 miliardy dolarů. Spoluzakladateli společnosti CRHC jsou Gary D. Cohn a Clifton S. Robbins.

CRHC se zavázala k úpisu 50 milionů dolarů z celkové výše primárního úpisu PIPE (soukromá investice do veřejně obchodovatelného kapitálu) ve výši přesahující 350 milionů dolarů. KKCG očekává, že deal bude uzavřen ve druhém čtvrtletí roku 2022, bude-li "schválen akcionáři CRHC, obdrží souhlas regulačních orgánů a při splnění dalších obvyklých podmínek pro uzavření".

"Vstup na NYSE je další kapitolou v historii Allwyn a je výsledkem společných úspěchů, z nichž budou těžit hráči, komunity i investoři.  Předpokládáme, že firma dosáhne atraktivního růstu příjmů, zisku a volných peněžních prostředků a vytvoří tak pro investory atraktivní dlouhodobou hodnotu. Díky vstupu na burzu bude mít společnost Allwyn možnost rozšířit svůj úspěch na více trhů a získat lepší přístup ke kapitálu a snáze tak financovat příležitosti k rychlejšímu růstu," komentoval Komárek.

Členské společnosti Allwynu (na 100procentní bázi) vybraly podle údajů KKCG na sázkách za 12 měsíců končících 30. června 2021 přibližně 16 miliard eur. Společnost Allwyn provozuje loterie v Rakousku, Česku, Řecku, na Kypru a v Itálii a v roce 2022 předpokládá upravený zisk EBITDA ve výši přibližně 810 milionů dolarů (710 milionů eur) z čistých příjmů ze sázení ve výši přibližně 1,7 miliardy dolarů (1,5 miliardy eur). Očekává se, že čistý pro forma dluh/upravený zisk EBITDA odhadovaný na rok 2022 bude přibližně 1,6x.