reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace získaly zakázku od ministerstva vnitra

12:56, 31. 1. 2022
Telekomunikace Aleš Borovan

Telco operátor a poskytovatel ICT řešení České Radiokomunikace (ČRa), který patří pod fondy Cordiant Digital Infrastructure, se bude podílet na výstavbě unikátní sítě Pegas Ministerstva vnitra České republiky.

Pegas slouží pro komunikaci ministerstva vnitra, komunikují na ní složky Integrovaného záchranného systému i další instituce. Je neveřejnou obdobou veřejných digitálních sítí mobilních operátorů, ovšem s jiným určením a vybavením. Síť je vybavena speciálními funkcemi pro potřeby policie, hasičů, zdravotnických záchranářů a dalších uživatelů z řad státní správy a je plně zabezpečena proti odposlouchávání nejen na vzdušném rozhraní, ale po celé trase přenosu.

ČRa se budou podílet na výstavbě ethernetových spojů pro Pegas. Nová komunikační síť má být dokončena v průběhu roku 2022. "Díky poloze našich telekomunikačních věží jsme schopni poskytovat pro naše zákazníky datové služby na většině území Česka. Naše infrastruktura je zároveň součástí kritické infrastruktury státu," komentoval obchodní ředitel ČRa Miloš Mastník. "Proto spolupracujeme na unikátní kombinaci vysoce spolehlivých existujících a nově budovaných datových spojů pro ministerstvo vnitra, což pomůže kvalitnější komunikaci složek Integrovaného záchranného systému."

Odhaduje se, že za roční provoz Pegasu ministerstvo vnitra platí částku v řádu stovek milionů korun. Podle materiálů ministerstva vnitra se jen investiční náklady v letech 2016 až 2020 na modernizaci 198 základnových stanic sítě, moduly LTE Professional, vybudování řídících IP nodů v krajských ústřednách a na licence software odhadují na 1,15 miliardy korun.