reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Česku vypukl boj o internet, samozvaní cenzoři chtějí zakazovat netransparentně a bez pravidel (komentář)

aktualizováno
15:18, 1. 3. 2022
Internet Aleš Borovan

Bohužel dalo se to čekat - obrovskou tragédii v podobě ruské agrese a okupace Ukrajiny se část státní správy, politické scény a samozvaných bojovníků proti dezinformacím snaží využít k rozšíření vlivu a moci. Dochází přitom velmi pravděpodobně k ohýbání demokratických pravidel a právního státu, které jsou základem a nezbytným předpokladem demokracie.

Jedná se o tzv. proruské dezinformační weby. Před několika dny zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC (provozuje registr jmen domén registrovaných pod doménou CZ) rozhodlo na základě doporučení českých bezpečnostních složek o blokaci osmi domén webů, které jsou označovány jako "proruské". Kdo konkrétně o tom rozhodl a na základě přesně jakých kritérií? Nevíme. Máme tu jen mlhavý odkaz na článek 17 pravidel pro registraci jmen domén CZ.NIC, který mluví o "národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti" (kdo si ty regule přečte, zjistí, že se zde mluví hlavně o bezpečnosti v souvislosti s distribucí virů, malvare a phisingem).

"Po intenzivních konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády České republiky blokuje sdružení CZ.NIC vybrané dezinformační weby, které ohrožují naši národní bezpečnost," uvedlo sdružení bez dalších podrobností v tiskové zprávě. Jinými slovy, jde čistě o subjektivní tah CZ.NIC. Jak uvedla Společnost pro obranu svobody projevu "podle všeho neexistuje žádné soudní rozhodnutí a proto si myslíme, že šlo o nezákonný postup, který lze u soudu napadnout a podle řady oslovených i uspět." Samotný premiér Petr Fiala tento postup označil jako "možná trochu na hraně, je ale k tomu potřeba odvaha".

Mimochodem, pokud jde sdružení CZ.NIC o národní bezpečnost Česka, bude dobré, pokud se zaměří na věci skutečně nebezpečné a se skutečně závažným potenciálem. Tedy na weby subjektů prosazujících či propagujících:

  • podfinancování či omezování finančních prostředků Armády České republiky (donedávna prosazovala Pirátská strana viz zde)
  • snižující energetickou bezpečnost Česka (vypínání stabilních a spolehlivých energetických zdrojů jako jsou uhelné elektrárny a přesun investic do nestabilních solárních či větrných elektráren)
  • rozšiřování a podporu nelegální migrace do České republiky atd.

Těšíme se, jaké aktivity na poli výše tří uvedených bodů sdružení CZ.NIC uskuteční. Jde bezpochyby o národní bezpečnost Česka.

Už od počátku bylo vysoce pravděpodobné, že nezůstane u první "osmičky". Nyní Národní centrum kybernetických operací (NCKO; mimochodem s dost minimalistickým, v podstatě žádným webem) vyzývá k blokování dalších 22 webů, opět označovaných jako "dezinformační" nebo "proruské". Znovu, kdo konkrétně těch 22 webů vybral a na základě jakých kritérií? Nevíme. Pokud jsou takto pravidla nejasná nebo neexistují vůbec, je nabíledni, že se dotčené weby nebudou moci ani nijak bránit. Jak se liší demokracie od autokracie? Například tak, že rozhodnutí soudní, zákonodárné a další moci je přezkoumatelné. Doufejme, že pořád většina lidí v Česku v autokracii žít nechce. Státy, ve kterých provozovatel webu se zákazem činnosti ze strany moci mnoho nezmůže, jsou například Rusko nebo Čína.

Aby nebylo mýlky. Samozřejmě, pokud na českém internetu probíhají operace ve prospěch či řízené cizí mocností a v rozporu se národními zájmy Česka, český stát by měl mít prostředky, jak dopady těchto operací omezit nebo je nejlépe zamezit. Musí se tak dít ale v rámci jasně daného právního rámce a demokratických pravidel. Nemůže to mít podobu amatérské hurá akce Franty Vomáčky, který se rozhoduje podle toho, jak se zrovna vyspal.

Podivného ohýbání pravidel v souvislosti s cenzurou tzv. proruských webů si už začínají všímat lidé z tuzemského internetového byznysu. Jak na LinkedIn poznamenal bývalý výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix (aktuálně pro firmu lobbuje hlavně v Bruselu, mimochodem rozhodnutí zavřít proruské weby podporuje): "Z čeho jsem nešťastný, je však způsob, jakým tu dnes postupujeme. V jednu chvíli sdružení CZ.NIC oznamuje blokování osmi proruských webů, které někdo nějak vybral. Následně se tu objevuje jiný seznam dalších 22 webů ve výzvě od NCKO, které někdo nějak vybral. Žádné správní řízení, žádné správní rozhodnutí, síťová neutralita jde stranou, chybí pevný právní základ, vše je dobrovolné a každý síťový operátor se tu najednou stává soudcem i exekutorem. Toto je výjimečná situace, vyžadující výjimečná řešení, která se ale nesmí stát precedentem do budoucna. Nerad bych se dožil toho, že tu zítra budeme mít třetí seznam webů, kde už kromě proruských dezinformačních bude i nějaký jiný, bez možnosti jakékoliv obrany."

Aktualizace 1.3. 18:55: Asociace mobilních operátorů oznámila, že zúčastnění operátoři blokují přístup z mobilních sítí na vybraných 6 "dezinformačních" webů. Na dotaz Borovan.cz, na základě jakých kritérií byly weby vybrány a označeny za dezinformační, zástupce asociace Jiří Grund uvedl: "Nemáme ambici posuzovat co je, a co není dezinformační web. Seznam jsme dostali od složky vojenského zpravodajství (Národní centrum kybernetických operací). Současně jsme se řídili usnesením vlády ČR a dopisem ministra průmyslu a obchodu. Ten říká, že zamezení přístupu na tyto weby je v zájmu národní bezpečnosti, a nelze jej považovat za porušení pravidel síťové neutrality." Od asociace jsme získali příslušný dopis Národního centra kybernetických operací, na kterém ale chybí podpis a jakákoliv bližší identifikace.