reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Alza.cz plánuje investovat miliardu do robotizace

Obří e-shop Alza.cz (majitelem je skupina investorů v čele s Alešem Zavoralem) plánuje největší jednorázovou investici v historii firmy. Peníze půjdou do logistického centra v Chrášťanech u Prahy.

Alza se chystá do centra investovat více než miliardu korun. Peníze půjdou kromě rozšíření stávající plochy o dalších 15 tisíc m² na implementaci nové technologie AutoStore (foto). E-shop v Chrášťanech díky investici zprovozní další, robotizovanou část centra (první část s tradiční technologií o rozloze téměř 20 tisíc m² byla otevřena loni). Samotný rozvoj automatizovaných technologií firmu přijde na téměř 900 milionů.

Bude se jednat o jednu z největších instalací systému AutoStore v Evropě, která bude pokrývat přibližně 8 tisíc m² ploch a obsluhovat ji bude přes 400 robotů. Systém bude podle Alzy dále vybaven více než 40 příjmovými a 30 pickovacími stanicemi. Pohyb zboží mezi pracovišti zajistí dopravníkové technologie o délce 2,5 kilometru. Díky tomu má být tato část logistického centra sama o sobě schopná ročně vyexpedovat 40 milionů kusů zboží.

"Během integrace dojde i k řadě procesních změn. Například zavedeme automatické zaskladňování na příjmu zboží a na expedici zase minimalizujeme potřebu další manipulace, jako je balení objednávky," uvedl Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz. E-shop plánuje spuštění technologie na podzim letošního roku a plné zprovoznění v roce 2023. "Nasazení nové technologie nejen zvýší kapacity a výkon skladu, ale také významně zkrátí dobu expedičního procesu z aktuálních 2 hodin na méně než 30 minut. To umožní nabídnout zákazníkům expresní doručení zakázek s expedicí do několika minut," doplnil Havryluk.