reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Spisovatel Matocha vydává další příběhy slavné Prašiny

08:34, 1. 4. 2022

Na knižní trh se dostávají nové příběhy navazující na slavnou knižní trilogii Prašina spisovatele Vojtěcha Matochy. Té se doposud prodalo přes 120 tisíc výtisků a stala se fenoménem mezi dobrodružnou literaturou pro děti a mládež.

Nyní se svět Prašiny rozrůstá v komiksovém projektu, 7. dubna vyjde první sešit kresleného seriálu (nakladatel Paseka). Kreslířem je ilustrátor Prašiny Karel Osoha. Sedmidílný komiks Křídový panáček se bude s příběhem knih trochu proplétat, částečně na něj i navazovat. Novým hrdinou je nesmělý mladík Vašek, zároveň na Prašině začne řádit tajemný žhář.

"Příběh se odehrává necelé dva roky po konci trilogie, kdy se stará Prašina nevyhnutelně mění pod tlakem vnějšího světa," přibližuje Matocha. "Má smysl ji bránit? Jakými prostředky? A za jakou cenu? Tyhle otázky jsem si při psaní kladl. Kromě nových postav se setkáme i s několika starými známými, podíváme se do zatím neprozkoumaných koutů Prašiny a poodhalíme některá její tajemství."

Po sedmidílném příběhu Křídový panáček by se do světa Prašiny měli ponořit i další autoři a autorky, Vojtěch Matocha však vždy zůstane součástí tvůrčího týmu: "Komiks budou jakousi kronikou Prašiny, umožní představit samostatný, podivný vesmír, ve kterém se kromě velkého příběhu z knižní trilogie odehrává i celá řada vzájemně propletených drobnějších příběhů, díky kterým můžeme Prašinu poznat do větší hloubky."

Kromě komiksu se na motivy příběhu Prašiny připravuje i divadelní představení v Klicperově divadle a filmová adaptace (produkce Bionaut). Chystaný celovečerní snímek je nyní ve fázi shánění mezinárodních financí (české jsou vesměs zajištěny), točit by se mělo v roce 2024.