reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vyšehrad: Fylm míří na pozici nejvýdělečnějšího českého filmu 2022

18:08, 25. 4. 2022
Film Aleš Borovan

Již na počátku letošního ledna Borovan.cz upozorňoval na mimořádný byznysový potenciál chystané nekorektní komedie Vyšehrad: Fylm, za kterou stojí produkční společnost Gangbang  production. Po druhém týdnu v kinech je jasné, že film o fiktivním fotbalistovi Lavickém se zařadí mezi největší tuzemské trháky 2022 v kinech, velmi pravděpodobně i obecně.

Vyšehrad: Fylm měl premiéru 14. dubna. Pod dvou týdnech v kinech hrubé tržby za prodej kinolístků vyskočily na více než 62 milionů korun. Návštěvnost narostla na úctyhodných 362 tisíc diváků. Z tuzemských snímků tak Vyšehradu může konkurovat jen pohádka Tajemství staré bambitky 2 (premiéra 10. února). Ta má aktuálně podobný počet diváků, Tajemství však na tuto cifru dosáhlo po 11 týdnech v kinech. Při porovnání kinotržeb vede bezpečně Vyšehrad: Fylm, Tajemství staré bambitky 2 doposud prodalo vstupenky za 52 milionů korun (hrubá cifra).

Pohled do plánu premiér UFD pro letošní rok prozrazuje, že se Gangbang production nemusí příliš bát další tuzemské konkurence z hlediska pozice nejvýdělečnějšího českého filmu 2022. Z chystané nabídku by mohly u diváků výrazněji zabodovat možná filmy Tři tygři ve filmu: Jackpot nebo Jan Žižka.

Filmové patálie Lavického, které těží z populárního online seriálu Vyšehrad, budou po kinech vydělávat i na fyzických nosičích, podle naších informací se plánuje DVD i Blu-ray. Dalším zdrojem příjmu má být prodej stylového merchandisingu značky JL10 (číslo Lavického dresu). Kolekce obsahuje oblečení (spodní prádlo, mikiny, trička atd.), lubrikační gely, kondomy atd. Samotný film je zafinancován částečně vlastními penězi producentů, částečně filmovým fondem (pobídky) a částečně i několika sponzory - KFC a sázková divize Sazkabet (Sazka Group).

Gangbang production je relativně mladá produkční společnost, vlastní ji napůl Ctibor Pouba (na fotce vlevo) a herec a představitel hlavní role Jakub Štáfek (vpravo; rovněž podíl na režii Fylmu). Filmový Vyšehrad režíroval Martin Kopp (3Bobule, Bajkeři), scénář napsal Tomáš Vávra (3Bobule, Král Šumavy).