reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V prvním kvartálu Avastu klesly tržby i provozní zisk

15:10, 6. 5. 2022

Softwarová společnost Avast, která se zabývá kybernetickou bezpečností, za první tři měsíce 2022 mírně snížila výkon v řádu jednotek procent.

Celkové upravené tržby Avastu za 1Q dosáhly 234,6 milionů dolarů. V meziročním srovnání to je pokles o jedno procento, důvodem je prodej podniku Family Safety v roce 2021. Upravený EBITDA ve sledovaném období poklesl o 4,3 procenta na 127,9 milionu dolarů. Upravená EBITDA marže činila 54,5 procenta. "Zavádění našeho integrovaného řešení Avast One pokračuje v dobrých výsledcích, uvedení na trh se rozšířilo na Francii a Německo."

V březnu 2022 firma oznámila, že s okamžitou platností pozastavuje dostupnost svých výrobků v Rusku a Bělorusku. Zároveň pozastavuje veškeré marketingové a prodejní operace v těchto zemích. Tato operace by v letošním roce měla snížit upravenou EBITDA marži pod 50 procent. Ukrajina, Rusko a Bělorusko se v roce 2021 podílely na celkových ročních tržbách firmy ve výši přibližně 1,5 procenta.

V roce 2021 bylo oznámeno spojení Avastu s americkou společností NortonLifelock. Objem obchodu se pohybuje na úrovni 8,6 miliardy dolarů (v přepočtu přes 186 miliard korun) - v hotovosti nebo akciích. Vznikne nová firma, složená z Nortonu a Avastu. Datum uzavření fúze s NortonLifeLock se původně čekalo 4. dubna 2022. Kvůli zkoumání regulátorů se dokončení fúze posunulo o několik měsíců.