reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Postprodukční studio PFX expanduje na Slovensko

11:08, 24. 5. 2022
Televize Film Aleš Borovan

České postprodukční studio PFX, které vlastní Jan Rybář, Lukáš Keclík a Jiří Mika, otevírá zahraniční pobočku na slovenském trhu. Spojí se zde s dalším studiem.

PFX se na Slovensku spojí s bratislavským studiem Kolektivfx Tibora Meliše. Ten se stane spolumajitelem nové slovenské pobočky PFX. Společnost Kolektivfx v důsledku tohoto kroku zanikne. V bratislavském studiu plánuje PFX rozšířit výrobní kapacitu zejména v oblasti vizuálních efektů pro filmové a televizní projekty. "Otevření slovenské pobočky je pro nás logickým krokem. Poptávka po kvalitních postprodukčních službách stále roste, a i přes rychlý rozvoj nejsou naše kapacity v pražském studiu dostačující," uvedl Mika.

Studio PFX bylo založeno v roce 2012. V roce 2017 koupilo barrandovské studio Cinepost, o dva roky později pak převzalo holešovické studio Spoon. Aktuálně PFX zaměstnává přes 160 lidí. Studio v posledních letech rozšířilo spolupráci s VOD platformami, jako jsou Netflix, HBO nebo Disney+. Podílelo se na vizuálních efektech v seriálech Stranger Things, Lost in Space, Cracow Monsters a The Orville a v chystaném filmu o Marilyn Monroe Blonde.

Mezi klienty studia patří rovněž čeští tvůrci - PFX dělalo obrazovou postprodukci a vizuální efekty například na snímku Zátopek nebo na chystaném filmu Petra Jákla Jan Žižka. Studio je také aktivní na poli animace, aktuálně se jako koproducent podílí na čtyřech celovečerních filmech - Diplodokus, Pyšná, Websterovi a Putování za velrybí písní.