reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejúspěšnějším popovým skladatelem a textařem se stal písničkář Marek Ztracený

18:29, 3. 6. 2022

Ochranný svaz autorský (OSA) již po sedmnácté udělil ceny za nejlepší byznysové výkony v oblasti populární a klasické hudby, tentokráte za rok 2021. Nejúspěšnějším skladatelem populární hudby a nejúspěšnějším textařem se stal písničkář Marek Ztracený (foto).

Nejúspěšnější populární skladbou byla vyhlášena píseň I přes to všechno, která vznikla ve spolupráci Miraie Navrátila, Ondřeje Fiedlera a Davida Stypky. V oblasti vážné hudby byla vyhlášena jako nejúspěšnější skladba Zlínské linie Petra Wajsara a jako skladatel Jan Zástěra.

"Poprvé jsme letos zařadili kategorii Nejúspěšnější streamovaný autor. Současná pokročilá doba si zařazení nové kategorie v podstatě vyžádala. Přehrávání hudby z hudebních internetových platforem je jednoduše na obrovském vzestupu a dnešní mladá generace hudbu jiným způsobem nekonzumuje," uvedl člen dozorčí rady OSA Michal Prokop. Historicky prvním vítězem se stal raper Yzomandias.

Nejúspěšnějším autorem populární hudby v zahraničí se stal Viliam Béreš a nejúspěšnějším autorem vážné hudby v zahraničí skladatel Varhan Orchestrovič Bauer. Zlatou cenu OSA za celoživotní přínos převzal Zdeněk Svěrák. Do Zlatého fondu OSA byl zapsán Luboš Andršt (in memoriam) a skladba Dej mi víc své lásky Petra Jandy a Pavla Chrastiny. Cenu za propagaci a šíření české hudby udělila dozorčí rada OSA Juraji Filasovi (in memoriam).

Ocenění vycházejí přímo ze statistik OSA. Dle pravidel zahrnují skladby a autory, kteří poprvé v posledních dvou letech zaznamenali mimořádný úspěch ve vysílání rozhlasu a televize, v koncertním provedení, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích hudby, a to bez ohledu na datum jejich registrace u OSA.