reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Akce slepičáckého hnutí STAN kolem České televize by měly do vyšetření aktuální kauzy dostat stopku (komentář)

08:32, 24. 6. 2022
Televize Aleš Borovan

Jak vycházejí najevo detaily a rozsah korupčního skandálu kolem Hlubučkova (foto) alias Slepičákova gangu, který podle policie ovlivňoval zakázky Dopravního podniku hl. m. Praha a dalších státních organizací, je jasné, že na všechny akce šeredně umazaných (zejména) STAN a TOP 09, točící se kolem veřejných peněz, je nyní třeba brát dvojnásob přísný a kritický metr.

Týká se to zejména snah vládní koalice o změny v České televizi. Ta každoročně hospodaří s balíkem cca 7 miliard korun, což musí být mocné lákadlo pro šíbry a "slepičáky" všeho druhu. Není tajemstvím, že koalice směřuje k ovládnutí Rady České televize a tím pádem k možné volbě vlastního kandidáta na pozici ředitele České televize. Kdo si nastudoval řádění Slepičákovy a Redlovy skupiny v dopravním podniku (dosazování "svých" lidí do top managementu, kteří pak měli ovlivňovat zakázky a inkasovat výpalné), tomu musí tento postup znít povědomě.

Jedním z motorů těchto snah vládní koalice kolem ČT je právě hnutí STAN, nyní hluboce zanořené do korupční kauzy. A koaliční politici si na ČT začali brousit zuby ještě v době, kdy byl jeden z šéfů údajného gangu Petr "Slepičák" Hlubuček pevně usazen ve strukturách STAN a řadu věcí v tomto hnutí ovlivňoval (dle oficiálního vyjádření) duševně nemocný pomahač gangstera Michal Redl.

Ve světle aktuálního skandálu pochyby vzbuzují zatím všechny dosavadní akce koalice směrem k České televizi. Nejprve chtěla vláda prostřednictvím novely zákona o ČT odvolat všechny stávající radní ČT. To jí údajně vládní legislativci zatrhli pro neústavnost. Pak před nedávnem došlo k nezvyklé a kontroverzní volbě pěti nových členů rady, když poslanci nevolili tajně, dle svého svědomí, jak je to v demokracii obvyklé, ale veřejně. Aktuální novela zákona o ČT, kterou předkládá ministerstvo kultury, počítá s navýšením počtu členů rady z 15 na 18. Podle serveru Mediář.cz (zde) však do znění novely hodlají ještě zasahovat poslanec Jan Lacina a senátor David Smoljak, oba, jaká náhodička, ze STAN.

Čistě teoreticky: jaký by postupoval hypotetický kmotr, který má páky na některé parlamentní politiky a který by se chtěl nasát na penězovody z České televize? V první řadě by bylo potřebné ovládnout Radu České televize anebo alespoň dosadit do rady pár svých lidí. V případě ovládnutí  či alespoň ovlivnění rady ČT by pak druhou fází bylo zvolení toho "správného" ředitele Kavčích hor.

Aby STAN vyloučil byť i stín podezření možného šméčka, měl by se až do definitivního vyšetření kauzy Hlubučkova gangu stáhnout z prací na novele zákona o ČT či vzdát se zasahování do jejího znění. Stejně tak by měl vysvětlit okolnosti nezvyklé poslední volby do Rady ČT. Nově zvolení televizní radní by pak měli otevřeně deklarovat, zda mají či nemají případné vazby na momentálně toxický STAN a TOP 09, a na férovku říci, zda je ve hře nějaké zadání nebo ne. Zkrátka a dobře, veřejnost a koncesionáři by měli být nějak ujištěni, že v případě tanců vládní koalice kolem České televize nejde o nějakou vykutálenou slepičárnu. Takový silný signál zatím postrádáme.