Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knižní obr Albatros Media kupuje konkurenční nakladatelství Garamond

09:43, 28. 6. 2022

Velká knižní firma Albatros Media, kterou ovládají miliardáři Jaroslav a Silke Horákovi, pokračuje ve skupování konkurence. Nyní se k 1. červenci stává vlastníkem menšího nakladatelství Garamond.

Transakce proběhne formou akvizice části závodu, což znamená, že Garamond rovnou stává nedílnou součástí Albatrosu. Skupina Albatros Media tedy ke stejnému dni ihned přebírá veškeré související pohledávky, závazky a obchodní vztahy Garamondu. Obě strany nekomentovaly objem transakce.

"Jsme rádi, že se prodávající rozhodl právě pro naši společnost a že tak můžeme pod křídla Albatros Media zařadit další renomovanou značku českého knižního trhu, jako je právě Garamond, který letos slaví 25 let své existence. Těšíme se, že se naše portfolio rozroste i o velmi zajímavou produkci francouzské, španělské a současné izraelské literatury, na kterou se zaměřuje právě Garamond," uvedl ředitel Albatrosu Václav Kadlec.

Garamond má v portfoliu kromě bestsellerů jako Mazl Tov nebo nedávno vydaného Minjan také množství knižních titulů, jejichž popularita trvá již mnoho let, jako je například řada případů soudce Ti. Garamond by měl i po akvizici pokračovat ve stávající ediční strategii, značku bude řídit dosavadní majoritní majitel Petr Himmel.

Skupina Albatros Media za poslední fiskální rok (skončil v červnu 2021) utržila 1,145 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 37 milionů. Z celkového čísla na prodej knih připadlo 992 milionů (o rok dříve 967 milionů), e-booky 99 milionů (74 milionů) a na koedice a licence 32 milionů (48 milionů).