reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Výrobce gramofonových desek GZ Media otevřel další lisovnu v USA za stovky milionů

09:32, 29. 6. 2022

Největší výrobce gramofonových desek na světě, česká společnost GZ Media (majoritní majitel Zdeněk Pelc, na fotce vpravo), otevřel třetí lisovnu gramofonových desek na severoamerickém kontinentu.

Do výrobního závodu Nashville Record Pressing (NRP) v americkém státě Tennessee GZ investovala plně ze svých zdrojů v přepočtu více než 300 milionů korun. Do dvou let v něm chce vytvořit 255 nových pracovních míst. "Investice do výrobního závodu Nashville Record Pressing má v první řadě uspokojit hlad po vinylových deskách našich zákazníků v USA. Poptávka tam roste nejrychleji na světě a my chceme být našim zákazníkům co možná nejblíže," komentoval Michal Štěrba (druhý zprava), ředitel GZ Media.

Kromě nové továrny v americkém Nashvillu má firma ještě lisovnu Memphis Record Pressing v Memphisu a Precision Record Pressing v kanadském Burlingtonu, ve státě Ontario.

NRP je dceřinou společností stoprocentně vlastněnou českou GZ Media se sídlem v Česku. Továrna je vybavena novým zařízením a infrastrukturou, díky čemuž "bude celosvětově vysoce konkurenceschopná". Firma v prvním roce plánuje vyrábět 85 tisíc desek denně. "Loni jsme ve všech našich továrnách vyrobili 56,5 milionu vinylů, do dvou let chceme díky novým americkým závodům výrobu navýšit na 140 milionů kusů ročně," plánuje Pelc.

Hlavním byznysem GZ Media je rozmnožování nosičů zvuku, tiskárenská výroba a kompletace, které generují 90 procent výnosů. Výroba CD a DVD byla loni zastavena. Celkový obrat firmy se podle Štěrby v loňském roce měl pohybovat na úrovni 4,8 miliardy korun.