reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vládní zmocněnec pro dezinformace Klíma je zralý na rezignaci (komentář)

15:47, 30. 6. 2022
Internet Aleš Borovan

Že se vláda v souvislosti s komplikovaným tématem dezinformací vydává na minové pole, se vědělo již při nástupu kabinetu Petra Fialy před půl rokem. Že však tuto oblast tak tragicky nezvládne, že z toho udělá tak moc zpackanou frašku, to čekal jen málokdo. Vzhledem k tomuto průšvihu je ve slušné demokracii jediným možným vyústěním rezignace vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímy (foto).

Obřím průšvihem a dle řady právníků porušením základního zákona tohoto státu, tedy ústavy, se stalo vypnutí tzv. dezinformačních webů bez jakéhokoliv právního podkladu na jaře 2022. Již označení tzv. dezinformační weby, které velká část novinářů bezmyšlenkovitě převzala, je zavádějící. Existuje nějaká relevantní analýza a rozbor konkrétního obsahu s důkazy, že ten či onen web šíří záměrně dezinformace, nebo že je placen cizí, nepřátelskou mocností? Neexistuje. Stejně se tak neví, na základě jakých kritérií a kdo konkrétně rozhodl o zařazení toho či kterého webu na seznam tzv. dezinformačních webů. Anonymita, netransparentnost, neexistence jasných pravidel a odpovědnosti, porušování práva a nemožnost soudního přezkoumání je typická spíše pro diktatury a autokratické režimy, nikoliv pro demokracie.

Nad postupem vlády a subjektů ve funkci užitečných idiotů (CZ.NIC, operátoři) vyjádřili velké pochybnosti i renomovaní právníci. Citujeme z analýzy AK Sudolská: "Vláda ČR není zásadně žádným právním předpisem zmocněna k vydání takovéhoto usnesení, a tímto usnesením překročila limity čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod. Takové usnesení není právně závazné pro soukromoprávní subjekty, které se jím tedy řídit nemusely, a bez dalšího blokovat tedy nemohli, nicméně je takové usnesení stále výkonem státní moci." Žádný div, že tento postup vyústil v řadu žalob. Už tento fail a podezření na porušování ústavy a Listiny základních práv a svobod by stačil na Klímovu rezignaci.

Ale máme tu řadu dalších dalších menších či větších skandálků, lapsů, pitomostí a obskurností. Třeba vládní web Branmecesko.cz, zaměřený na boj s dezinformacemi, který sám po určitou dobu šířil dezinformaci (viz scan).

V doporučených webech na Branmecesko.cz se skandálně objevuje odkaz na kontroverzní projekt Manipulátoři.cz, který byl před několika týdny soudně donucen zveřejnit omluvu za šíření dezinformací (!), viz zde.

Šíření dezinformací se nevyhnuli ani někteří vládní politici a strany. Ministryně Helena Langšádlová (TOP 09), která se věnuje dezinformacím, má po skandálních výrocích o neziskovce Aliance pro rodinu pověst usvědčené dezinformátorky (viz zde) a musela se za šíření dezinformací sama omluvit (viz zde). Langšádlovou neomlouvá ani to, že patří k nejhloupějším členům Fialova kabinetu. Stejný průšvih za podobné výroky má i kontroverzní poslankyně Olga Richterová (Piráti) a ta je bude muset vysvětlovat před soudem (viz zde).

TOP 09 na svém Fb bezostyšně tvrdí, že s eurem bychom měli nižší inflaci, což erudovaní ekonomové zpochybňují. Ministr Ivan Bartoš zase na svém Fb účtu bezstarostně šíří nepravdy v souvislosti s Tomio Okamurou. Jednou z oblastí, kde ve velkém bují dezinformace, je elektromobilita. Dezinformuje se o ekologičnosti elektromobilů, prodejci dezinformují o parametrech e-aut, což již konstatoval rakouský soud (zde). Přesto česká vláda dá na nákup elektromobilů až 750 milionů korun (zde) Atd. atd.

A to máme ještě před sebou tance kolem chystaného zákona o tzv. dezinformací. Nejde jen o to, že dezinformace zatím nikdo neuměl definovat a pochybujeme, že někoho najednou osvítí duch svatý. Důležitá je jiná věc: stále platí, že největším dezinformátorem s největším dopadem je stát, státní organizace - jak to přesvědčivě ukázaly uplynulé dva roky s čínským koronavirem. Bere toto chystaný zákon v potaz? Budou v legislativní normě nějaké sankce pro dezinformující politiky a státníky úředníky? Velmi pochybujeme.

Celé to působí jako nepodařený vtip a jako historka z filmu Borat. Míra hlouposti, nesmyslnosti, fraškovitosti a pokrytectví vládního boje proti dezinformacím je završena. K většině z výše uvedených skandálů Klíma mlčel. To působí dojmem, že určitá část občanů dezinformace tedy vypouštět může a určitá ne. Klíma má ve své funkci být "koordinátorem boje proti dezinformacím". Jak ale s takovou partou za zády můžete koordinovat boj proti dezinformacím? To efektivně nejde.

Existují jen dvě varianty. První, že se tyto věci dějí bez Klímova vědomí a že tedy vládní zmocněnec pro dezinformace (v reálu spíše jde o zmocněnce pro vládní propagandu v masových médiích) ve skutečnosti působí pro tento podivný brajgl jako maskovací fíkový list. Pak by bylo dobré, aby Klíma nerozpouštěl svůj morální kredit (autor si stále váží třeba práce Klímova spolku na obnovení horské synagogy v Hartmanicích atd.) v takovémto neveselém počínání a sám z postu odešel. Anebo za tyto věci nějak spoluodpovídá a pak je rezignace, pokud je Česko stále demokracií, jedinou možností.