reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Herní studio Bohemia Interactive opět vytáhlo tržby nad 1,1 miliardy

08:53, 1. 7. 2022

Jedno z největších herních studií v České republice, Bohemia Interactive (BI), v roce 2021 navýšilo většinu klíčových ekonomických ukazatelů, s drobnou výjimkou EBITDA.

Tržby firmy loni dosáhly 1,12 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 1,5 procenta (o 17 milionů). Provozní výsledek narostl z 719 milionů na 749 milionů korun. Naopak EBITDA se mírně snížil o 3,1 procenta na 806 milionů. Net profit dosáhl úctyhodných 616 milionů (o rok dříve 607 milionů).

Studio loni prodalo celkem 4,9 milionu her a DLC (downloadable content). Motorem tržeb se stal survival titul DayZ (screen; 55ti procentní podíl na tržbách z prodeje her) a vojenská simulace Arma 3 (30 procent). Konzolová free-to-play akce Vigor zaznamenala ze všech her studia nejvyšší příliv nových hráčů (+6 milionů), na tržbách se díky prodejům kosmetických rozšíření a balíčků podílela téměř 10 procenty. Rušný rok zažila také kreativní platforma pro mladší hráče Ylands, která směřuje k uvedení na čínský trh.

Celkově si hry od Bohemky loni zahrálo 22 milionů hráčů po celém světě. Největším trhem zůstávají Spojené státy (41 procentní podíl na tržbách), následují Německo a Velká Británie (oba státy vždy 6 procent) a Kanada, Čína a Rusko (všechny se 4 procentním podílem na prodejích).

"Navzdory tomu, že celý svět prochází ekonomickou i hodnotovou krizí, jsme pokračovali ve stabilním výkonu jak z hlediska tržeb, tak i počtu hráčů a v neposlední řadě se nám dařilo stabilně zvětšovat i naše vývojové kapacity. Většina z našich více než 370 spolupracovníků již pracovala na našich budoucích hrách, přesto naše stávající hry Arma, DayZ a Vigor i nadále oslovovaly miliony hráčů po celém světě. Díky tomu se nám podařilo i bez nově vydaného produktu zopakovat, a dokonce mírně překročit výborný hospodářský výsledek z roku 2020," glosoval Marek Španěl, CEO Bohemia Interactive.

"V roce 2022 očekáváme u většiny ukazatelů oproti loňskému roku růst v řádu nižších desítek procent. Rozhodující bude dodržení plánovaného postupu vývoje u nových titulů, u kterých trvá vývoj roky a často bývá plný překvapení. Finanční výsledky jsou v našem odvětví z tohoto důvodu silně cyklické. Zároveň budeme klást důraz na zachování stabilní podpory stávajícího portfolia. Nadále se budeme věnovat posilování růstu na všech platformách, a to včetně těch mobilních. Jedním z důležitých momentů v roce 2022 bude také náš vstup na čínský trh s herním titulem Ylands," naznačil letošní výhled finanční ředitel BI Slavomír Pavlíček (Španěl i Pavlíček jsou spolumajiteli BI).