reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kauza slepičáckého gangu: Podle ex-redaktorky ČT měl Wollner zastavit investigaci, ten to popírá

10:52, 19. 7. 2022
Televize Aleš Borovan

Aktuální dění kolem novináře ČT Marka Wollnera (foto) a neodvysílané reportáži o aktivitách politika STAN Petra "Slepičáka" Hlubučka nastoluje čím dál vážnější otázky v souvislosti s fungováním publicistiky České televize. Autorka reportáže mluví o zastavené investigaci.

Pro připomenutí: českou politikou a společností již měsíc otřásá skandál tzv. slepičáckého gangu, který do bažiny možné korupce ponořil vládní hnutí STAN a částečně i TOP09. Podle policie měl Hlubučkův gang (dalším z šéfů gangu měl být Michal Redl) ovlivňovat zakázky a vybírat výpalné/úplatky v pražském dopravním podniku a dalších organizacích. Kvůli řádění slepičáckého gangu padaly hlavy i ve vládě - odstoupil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Jak jsme informovali již dříve, pořad Reportéři ČT (dramaturg Marek Wollner) před lety zpracovával reportáž o jednom ze šéfů gangu, "Slepičákovi" Hlubučkovi, tehdy náměstkovi primátora za STAN. Konkrétně o pozemcích v Lysolajích, kterým Hlubuček starostoval. Reportáž nebyla nikdy odvysílána. Autorka reportáže Markéta Dobiášová, která před dokončením práce na kauze odešla z ČT, nyní v rozhovoru pro DVTV (viz zde) promluvila o okolnostech (ne)vzniku reportáže. "Marek Wollner zastavil investigaci celého toho, to novinářské pátrání... Jestli se začal bát, jestli někoho poslouchal, jestli dostal pokyn, to já nevím," uvedla v DVTV Dobiášová.

"Posbírala jsem informace a připravila reportáž do střižny tak, aby se dle mého přesvědčení ustříhat a vysílat dala." "Scénář reportáže jsem Wollnerovi odeslala, měli jsme hotový předstřih, reportáž jsem udělala tak, jak si myslím, že by celá ta kauza, celý příběh měl být ustříhaný, odvysílaný." "Za mě byly všechny informace vyfutrované...Všechny podstatné informace v tom scénáři byly."

Wollner již dříve sdělil, že autorka inkriminovanou reportáž nedotáhla do konce. "Ona měla na této kauze odpracováno půl roku. Já jsem po půl roce nedostal žádnou novou informaci, která by to posunula tak, abychom si všichni mohli s úlevou říci: Je to dobrá reportáž, kterou ustojíme, která je vyfutrovaná," uvedl rovněž v DVTV (v jiném rozhovoru) Wollner. Obě verze příběhu evidentně nejsou kompatibilní.

Za Wollnera se podle našich informací postavilo bez podrobnějšího vyjádření i vedení Kavčích hor. Celou kauzou okolo reportáže a publicistiky ČT se ale chce zabývat Rada ČT na dalším zasedání, které proběhne ve středu 20. července.

Již dříve jsme psali o aktivitách hnutí STAN, aktuálně spojovaného s korupční kauzou, kolem České televize. Před několika týdny došlo k nestandardní volbě (veřejné hlasování) několika radních do Rady ČT, kteří byli zvoleni hlasy takřka všech poslanců STAN. A dále, do vznikající novely zákona o České televizi mají ambici aktivně zasahovat poslanec Jan Lacina a senátor David Smoljak, oba STAN.