reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Úspěšný lobbing: vláda pošle do filmových pobídek dalších více než 500 milionů korun

13:29, 28. 7. 2022

Kvalitní práce filmových lobbistů a podmanivé atmosféry letošního Karlovarského filmového festivalu, na kterém proběhlo několik schůzek zástupců filmové obce a politiků. Vláda Petra Fialy se rozhodla pro letošní rok navýšit kapacitu systému filmových pobídek, který vyplácí producentům seriálů a filmů část vynaložených nákladů zpět (10 a 20 procent).

Vláda na tzv. filmové vratky každoročně posílá z prostředků daňových poplatníků 800 milionů korun. Plus ad hoc přihodí pár set milionů navíc (naposledy loni 300 milionů). Na přelomu roku 2021 a 2022 se však kapacita systému vzhledem k příchodu velkých produkcí do Česka vyčerpala. Od jara 2022 tak byl zastaven příjem žádostí o registrace pobídkového projektu. Vláda nyní do systému filmových vratek přihodí dalších 570 milionů korun. "Jsou to peníze potřebné na dokončení projektů v letošním roce," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. S další podporou se počítá i v letech 2023 a 2024.

Zároveň do konce roku by měla vstoupit v účinnost novela zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek, kterou v průběhu srpna projedná Senát Parlamentu ČR. Tato novela přinese do systému limit 150 milionů korun pobídky na jeden audiovizuální projekt. To v praxi bude znamenat, že některé velké produkce, které do tuzemských ateliérů a exteriérů přicházejí, budou muset omezit objem natáčení. Kupříkladu velký projekt Carnival Row (foto), který se v Česku točil v uplynulých letech, zde dvakráte vyinkasoval pobídky, jejichž celková výše přesáhla 540 milionů. The Wheel of Time 2 vyinkasoval 250 milionů. Zvýšením objemu financí a zavedením limitu se podle ministerstva kultury podaří odblokovat současný stav, kdy "množství v minulosti zaregistrovaných projektů stále čeká na realizaci a bude se tak moci natáčet i v následujících letech".

Podle ministra kultury Martina Baxy však celou situaci kolem pobídek a audiovizuálního průmyslu je třeba řešit novou legislativou. "Během vzájemných jednání mezi ministerstvy (kultury a financí, pozn. aut.) jsme našli řešení, které systém stabilizuje po přechodnou dobu, než vznikne zbrusu nový zákon o audiovizi, jehož součástí je transformace Státního fondu kinematografie," doplnil Baxa. Nový fond by měl zahrnovat podporu i gamingovému průmyslu, který v uplynulých letech získal pozornost hráčů po celém světě a investorů. Chystaný zákon by podle něj mohl být připraven a odeslán do meziresortního připomínkového řízení již koncem letošního roku. Plánovaná transformace filmového fondu by tak mohla proběhnout v roce 2024.

Český audiovizuální průmysl loni dosáhl rekordního výkonu. Obrat společností, sdružených v Asociaci producentů v audiovizi (APA), se meziročně zvedl ze 7,7 miliardy na 11,9 miliardy korun. Vyplývá to z interních čísel APA.