reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Byznys s mobily miliardáře Vacka klesl téměř o 1,5 miliardy

Na obchod distribuční a velkoobchodní společnost TCCM (majitel miliardář Kamil Vacek - foto), která zastupuje řadu značek mobilních telefonů, stále dopadají turbulence, způsobené pandemií čínského koronaviru.

Tržby firmy v uplynulém fiskálním roce (skončil v březnu 2022) dosáhly 2,282 miliardy korun. V meziročním srovnáno to je pokles o 1,482 miliardy. Čistý zisk se naopak meziročně mírně zvýšil ze 14 milionů na 17 milionů korun. V letošním roce společnost očekává opět slabé výsledky - jak svoje, i celého trhu.

"Během pandemie většina zákazníků obnovila svou elektroniku a v obavách z vysoké inflace a války na Ukrajině snižuje a odkládá svou spotřebu. Na trhu se relativně daří jen prvním dvěma značkám Samsung a Apple, všechny ostatní jsou postiženy poklesem obratu. Smartphone jako nejprodávanější technologie současnosti se dostává do finálního stadia životního cyklu, a proto jsme svědky velké konsolidace trhu. Letošní očekávané novinky v oblasti XR a AR mohou znamenat novou etapu rozvoje osobních technologií a nove příležitosti pro flexibilní a podnikatelsky založenou firmu jakou je TCCM."

TCCM působí v 20 zemích, kromě Česka kupříkladu v Rumunsku, v PolskuŘeckuRakousku nebo v Maďarsku. Zastupuje značky mobilních telefonů jako HonorCat (mobily pro outdoor), Nokia nebo chytré hodinky Fossil. Pražská firma spolupracuje dle vlastních údajů s více než 50 mobilními operátory (VodafoneT-MobileO2 Czech RepublicOrangeTelenorA1 Telekom Austria atd.) a 200 retailery (Alza.cz atd.).