reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vydavatel deníku Právo navýšil tržby o 25 milionů a čistý zisk o 13 milionů

15:27, 7. 8. 2022

Byznys pražského vydavatelství Borgis (foto sídla blízko náměstí Míru), které stojí za celostátním deníkem Právo a dodává obsah pro zpravodajské a publicistické weby Seznam.cz, se pomalu vzpamatovává z následků covidové pandemie.

Tržby Borgisu v roce 2021 dosáhly 595 milionů korun. V meziročním srovnání to je o 25 milionů více. Z dlouhodobějšího hlediska je to znatelný pokles oproti číslům na počátku aktuálního tisíciletí. Kupříkladu v roce 2011 tržby Borgisu činily 721 milionů. Mediální firma loni navýšila čistý zisk ze 4,4 milionu na 17,8 milionu korun.

Další období přitom firma nevidí příliš optimisticky. "Situace v roce 2021 byla i nadále významně ovlivněna nouzovým stavem, vyhlášeným kvůli pandemii. Zrušení všech opatření je jistě vítané, ale začala se prudce zhoršovat situace na trhu s novinovým a časopiseckým papírem. V určitém období se také musely tiskárny a potažmo vydavatelé potýkat i s jeho nedostatkem. Počátkem roku 2022 se v nákladech na tiskárenské práce a distribuci tisku vedle dalšího razantního zvýšení cen papíru začalo projevovat skokové zvýšení energií a také pohonných hmot."

Borgis vlastní mediální podnikatel Zdeněk Porybný (přes 59 procent) a Seznam.cz miliardáře Iva Lukačoviče (33,6 procenta).