reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Nikolaev dotočil film o Františku Kriegelovi, scenárista Fíla chce soudně zastavit distribuci

13:15, 23. 8. 2022
Film Aleš Borovan

Kontroverzní film Muž, který stál v cestě (foto) o komunistickém politikovi Pražského jara Františku Kriegelovi, který dlouhodobě provází vážné autorské/soudní spory, je dotočen. Poslední klapka pod vedením režiséra Petra Nikolaeva měla padnout před několika týdny.

V hlavní roli lékaře a politika Kriegela, který se jako jediný vzepřel Brežněvovi a nepodepsal takzvaný Moskevský protokol plus byl jedním ze čtyř poslanců, kteří hlasovali proti přijetí smlouvy o "dočasném pobytu" okupačních vojsk, se představí Tomáš Töpfer. Historické drama má mít podle představ producentů a distributora Bontonfilm premiéru na jaře 2023.

To však může narušit postup scenáristy Ivana Fíly, který měl být dle svých slov i režisérem filmu a který měl být z projektu dle svého tvrzení "odstraněn" producentem Miloslavem Šmídmajerem (společnost Bio Illusion). Projektu se účastní i TV Nova, ředitele vývoje obsahu Novy Michal Reitler vyjádřil nad pozicí Fíly lítost, scenáristu označil za "zraněného autora".

Muž, který stál v cestě vzniká v koprodukci Česka, Ukrajiny a Litvy za podpory Státního fondu kinematografie, Ukrajinské státní filmové agentury, televize Nova/platformy Voyo, Pardubického kraje, Moravskoslezského kraje, Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund, Nadace Charty 77, Nadace Blíž k sobě, Vršanské uhelné a v koprodukci s Insightmedia a Artbox.

"Mohu všechny zúčastněné - producenta, koproducenty, Státní fond kinematografie, hejtmany moravskoslezského a pardubického kraje, kteří film podpořili, distributora Bontofilm, TV Nova a další - ujistit, že ten "zraněný autor" se ozve, u soudu, kde podá návrh na předběžné opatření a zakáže šíření tohoto ukradeného a zničeného filmu," uvedl Fíla. Takové předběžné opatření by pro celý byznys nového filmu mohlo být velmi nepříjemné - pokud by na to soud přistoupil a vydal předběžné opatření, film by nemohl vydělávat v momentu, kdy již byly vynaloženy peníze na výrobu, distribuci a propagaci.

"Nevidím do svědomí Šmídmajera, Nikolaeva, Töpfera a dalších, kteří se nyní budou snažit, jak zpívá Karel Kryl v Sametovém jaru, sklidit to, co jiní zaseli," prohlásil Fíla.

Projekt producentské firmy Bio Illusion se začal natáčet v listopadu 2021 na Ukrajině, v Buči nedaleko Kyjeva, pokračoval natáčením v Čechách, a poslední záběry byly dotočeny v červnu 2022 v polské Varšavě. Ve filmu kromě Töpfera hrají Zuzana Mauréry, Alois Švehlík, Jiří Ployhar, Přemysl Bureš, Daniel Heriban nebo Adrian Jastraban.