reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ondřej Vetchý provede diváky ČT art historií detektivního žánru, další cyklus nabídne výlet do První republiky

12:48, 31. 8. 2022
Televize Aleš Borovan

Kulturní kanál ČT art připravil do podzimního vysílání řadu novinek v podobě záznamů koncertů, divadelních představení, dokumentů, cyklů nebo premiér oceňovaných zahraničních filmů (například Whiplash, Já, Alfred Hitchcock). Od 1. září kanál začíná slavit devět let existence.

Nová sezóna přinese hned tři premiérové cykly. Na oblíbený pořad s Mirem Žbirkou naváže Doupě hitů (od 16. září) s hosty Michalem Prokopem, Petrem Fialou s Mňágou a Žďorp či Ivanem Hlasem. Další cyklus Česká detektivka (foto; od 5. října) s průvodcem Ondřejem Vetchým představí historii čtenářsky oblíbeného žánru, kterému se tuzemští spisovatelé věnují už bezmála sto let. Životní styl první republiky (od 26. října) připomene meziválečné období spojené s "elegancí, noblesou a elementární slušností", jak říká průvodce pořadem Jan Jiráň.

Pro jaro 2023 si ČT art připravil druhou řadu cyklu Ikony Kamila Střihavky, která bude čítat deset epizod a znovu nabídne setkání s "muzikanty, největšími hudebními osobnostmi z oblasti rocku, blues, folku, metalu a popu".

V programu nebudou na podzim chybět ani solitérní dokumenty. Architekt, který si plní své sny je podtitul portrétu Petra Koláře, autora realizací oceněného rezortu na Maledivách nebo národního Olympijského domu v Pchjongčchangu. Tvůrčí tandem Marek Najbrt - Pavel Klusák si po dvojici Vodňanský - Skoumal posvítil na další hudebníky v dokumentu Burian vs. Dědeček. Slunovraty Petra Nikla představí širokou paletu dovedností jednoho ze zakladatelů skupiny Tvrdohlaví a držitele Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1995. ČT art rovněž uvede v premiéře snímky o malířce Toyen i architektu Adolfu Loosovi.