reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Netflix stěhuje centrálu pro střední Evropu z Nizozemska do Varšavy

20:05, 6. 9. 2022

Jeden z globálních streamovacích hráčů Netflix posiluje svoji přítomnost ve střední a východní Evropě. Vzhledem k zaměstnání řady polských zaměstnanců, zaměřených na středoevropských region, se rozhodl přestěhovat divizi pro trhy CEE z Nizozemska do Varšavy.

Od 5. září zde začala fungovat regionální centrála Netflixu (foto) pro střední a východní Evropu. Polský hub bude zastřešovat aktivity společnosti v České republice a na dalších trzích v CEE regionu. Společnost v tuto chvíli hledá další pracovníky z různých oblastí, kteří by se do týmu centrály přidali.

Netflix podle vlastních údajů licencoval přibližně 500 českých titulů, mezi které patří například filmy Bábovky, Matky, Karel, Prvok, Šampón, Tečka a Karel či Gump - pes, který naučil lidi žít. Český seriál Svět pod hlavou (ČT) se podle zástupců Netflixu stal jedním z největších hitů Netflixu v celém regionu. V Česku Netflix spolupracuje s třemi velkými filmovými distributory AQS/Magic Box (přes 350 licencovaných filmových titulů), Bontonfilm a Cinemart.

Podle Łukasze Kluskiewicze, CEE ředitele divize Netflixu Local Films, se Netflix chystá "podporovat českou filmografii a přinášet ji mezinárodnímu publiku i do budoucna". Zatím tento byznys má podobu digitální distribuce či předprodeje digitálních práv. Na investici Netflixu do českého původního obsahu se stále čeká (pokud na ni vůbec kdy dojde vzhledem k velikosti tuzemského trhu). Konkurenční HBO Go/Max v uplynulých letech investoval do řady českých sérií jako Bez vědomí, Terapie, Hořící keř, Mamon, Až po uši nebo Pustina.