reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Internetové firmě Seznam.cz se zvýšila naděje na miliardy od Google

17:06, 14. 9. 2022

Šance žaloby, kterou Seznam.cz (majitel Ivo Lukačovič) loni podal na globální technologickou společnost Google (provozní firma Alphabet) u Městského soudu v Praze, je zase o něco vyšší.

Jak jsme psali již před rokem (viz zde), Seznam si dle svého vyjádření na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018 na globální firmě nárokuje náhradu škody ve výši přibližně 10 miliard korun za omezování hospodářské soutěže a zneužívání dominantního postavení původně v letech 2011 až 2018. Požadavky nakonec zahrnují i roky 2018 až 2020.

Jádrem sporu je nedávné nastavení mobilního operačního systému Android, za jehož vývojem stojí právě Google. Ještě donedávna bylo v Androidu nastaveno defaultně vyhledávání prostřednictvím Google, což bylo v důsledku tlaku externích firem změněno (aktuálně Choice Screen). Lukačovičova firma má v ruce čerstvě příznivé soudní rozhodnutí. Tribunál Soudního dvora Evropské unie dnes zamítl odvolání Google proti rozhodnutí Evropské komise z roku 2018 v kauze Android. Google však má ještě možnost odvolání k další soudní instanci EU.

"Toto rozhodnutí Evropského soudu potvrzuje, že Google porušil pravidla hospodářské soutěže. Dnešní vítězství je důležitým krokem v soudní při, kterou společnost Seznam.cz otevřela v roce 2021 v České republice. Tehdy zažalovala společnost Google a Alphabet o zhruba 10 miliard korun za ušlé příjmy v souvislosti s protisoutěžními praktikami Googlu na platformě Android. Dnešní rozsudek potvrzuje to, co nejen Seznam.cz poslední řadu let na platformě Google Android pozoruje, tedy že Google nelegálně zneužil svého dominantního postavení a platformu Android v rozporu se soutěžním právem využíval k odstavení konkurence," uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Google je naopak logicky posledním vývojem zklamán. "Jsme zklamáni, že soud nezrušil rozhodnutí v plném rozsahu. Jsme přesvědčeni o tom, že operační systém Android přinesl uživatelům větší možnosti volby, ne naopak. Je podporou pro tisíce úspěšných firem v Evropě i po celém světě," reagovala mluvčí českého Google Alžběta Houzarová.