reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Problém pro CEO Felixe, Křetínského mediální dům opět prodělal stovky milionů

12:33, 17. 9. 2022

Vydavatelství Czech News Center (CNC), které vydává Blesk, Sport, Aha!, Reflex, Blesk.cz nebo E15.cz, opět skončila v několikasetmilionové ztrátě. To je dáno hlavně vysokými odpisy ve výši téměř půl miliardy korun. Mnohem vážnější problém je velikost EBITDA vzhledem k nutným splátkám bankovních úvěrů.

CNC skončilo v roce 2021 opět v čistém mínusu, ve výši 223 milionů. O rok dříve čistý prodělek činil 363 milionů. V obou případech odpisy přesáhly 450 milionů korun. EBITDA (zisk před odpisy, zdaněním, úroky a amortizací) loni překročil 150 milionů, v meziročním srovnáno to je nárůst o více než 40 milionů. Vzhledem k nutným platbám firmy to není dostatečná výše.

Jak uvádí výroční zpráva CNC za rok 2021, splátka bankovních úvěrů v loňském roce činila 345 milionů korun, letos by splátka úvěrů měla činit 165 milionů. K tomu se musí přidat nutné investice, které činí minimálně řádově desítky milionů korun ročně. Majitelé vydavatelství, miliardářské trio Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Roman Korbačka, proto museli a musí do firmy posílat objemné finanční sumy v podobě dobrovolných příplatků mimo základní kapitál. Jen loni to bylo 352 milionů. O rok dříve to bylo 286 milionů.

To není příznivý vývoj pro jednoho z CEO Juraje Felixe (foto), který má za úkol provést Czech News Center digitální, technologickou a další transformací. Podle informací Borovan.cz se v Křetínského investiční skupině obává toho, že by se z CNC stala "druhá Sparta" (fotbalový klub Sparta, jedno z Křetínského aktiv, pravidelně generuje objemné ztráty, pozn. aut.).

Na druhou stranu, v oblasti tržeb se managementu CNC podařilo přinést růstová čísla - mediální dům v roce 2021 utržil 2,248 miliardy, což představuje meziroční nárůst o 126 milionů. Z celkové sumy na prodej novin a časopisů připadlo 833 milionů (o rok dříve 867 milionů) a na inzerci 1,097 miliardy korun (960 milionů).