reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Majitel českých kin Cinema City za 1H 2022 zvedl tržby o 1,2 miliardy dolarů

18:32, 30. 9. 2022
Film Aleš Borovan

Dle očekávání: zadlužený globální kinořetězec Cineworld, který působí v deseti zemích světa (USA, Velká Británie, Česko atd.) v letošním roce rychle zvedá byznysová čísla. Logicky - loni ve stejném období řádil čínský koronavirus a kina byla po velkou část roku 2021 zavřená.

Skupina Cineworld, která globálně provozuje na 750 multiplexů, od ledna do června utržila 1,515 miliardy dolarů. Loni za stejné období to bylo 293 milionů. Počet prodaných kinolístků meziročně vzrostl o 487 procent na 83 milionů. Čistou ztrátu se podařilo snížit z 515 milionů na 294 milionů dolarů. Upravený EBITDA narostl z loňského mínusu 21 milionů na plusových 364 milionů.

Podle zástupců Cineworldu návštěva kin v třetím kvartálu 2022 zůstala pod očekáváním. To by se mohlo změnit ve 4Q, během kterého budou mít premiéru spektákly Black Panther: Wakanda Forever nebo Avatar: The Way of Water. Firma zároveň uvedla, že pro roky 2023 a 2024 očekává návštěvu, která zůstane pod čísly z předcovidového období.

Druhý největší provozovatel multikin na světě Cineworld na počátku září zahájil ve Spojených státech (vlastní zde kinosíť Regal Cinemas) řízení u konkurzního soudu pro jižní Texas podle kapitoly 11. Jak Cineworld uvedl v oficiálním oznámení, "s očekávanou podporou svých zajištěných věřitelů bude usilovat o provedení oddlužovací transakce, která výrazně sníží zadlužení skupiny, posílí její rozvahu a poskytne finanční sílu a flexibilitu k urychlení a využití strategie Cineworldu v oblasti kinematografie". Společnost vstupuje do řízení se závazky ve výši přibližně 1,94 miliardy dolarů od stávajících věřitelů. Společnost aktuálně  předpokládá, že z kapitoly 11 vystoupí během prvního čtvrtletí roku 2023.