reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český rozhlas mění portfolio zahraničních zpravodajů a posiluje ekonomickou redakci

12:02, 3. 10. 2022
Rádia Aleš Borovan

Aktuální politická situace ve světě a finanční situace Českého rozhlasu má dopad na portfolio zahraničních zpravodajů veřejnoprávního rádia. Stanice současně získala posilu do ekonomické redakce.

ČRo z důvodů vysokých nákladů ruší post zahraničního zpravodaje v jihovýchodní Asii (David Jakš působil hlavně z Číny, stává se ředitelem regionálních studií ČRo Plzeň a ČRo Karlovy Vary). Rozhlas rovněž dočasně pozastavuje činnost zpravodajky z Ruska (Ivana Milenkovičová), vzhledem k situaci se předpokládá, že tato přestávka bude dlouhá. Naopak novým válečným zpravodajem na Ukrajině bude zkušený novinář Českého rozhlasu Martin Dorazín (foto).

"Současná situace na Ukrajině je velice komplikovaná. Český rozhlas reagoval na vpád ruských vojsk velmi rychle speciálním vysíláním a i nadále se bude snažit přinášet kompletní aktuální zpravodajství ze všeho důležitého dění na Ukrajině," uvedl šéf ČRo René Zavoral. V prvním roce bude Dorazín působit z města Dnipro, poté se pravděpodobně přesune do Kyjeva. Český rozhlas dle svého vyjádření počítá s tím, že bude na Ukrajině dlouhodobě, návrat zpravodaje do Ruska není kvůli politické situaci v současné době reálný.

Novinka v redakci Českého rozhlasu. Z Hospodářských novin se do Českého rozhlasu od 1. listopadu vrací Jana Klímová, která v rozhlase již působila jako investigativní novinářka a analytička. Nyní nastupuje do rozhlasu jako hlavní ekonomická analytička. Měla by dostat vlastní autorský pořad. Klímová se novinařině věnuje od začátku devadesátých let. Prošla redakcemi Zemských novin, Hospodářských novin, MF Dnes, Respektu a Českého rozhlasu Radiožurnál, kde pracovala jako členka investigativního týmu a analytička. V Hospodářských novinách naposled zastávala funkci zástupkyně šéfredaktora.