reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Scenárista Fíla chce prověřit postup fondu u projektu Muž, který stál v cestě. Filmový fond: vše proběhlo podle legislativy

14:35, 10. 10. 2022
Film Aleš Borovan

Roztáčí se další kolo sporů okolo připravovaného filmu Muž, který stál v cestě o komunistickém politikovi Pražského jara Františku Kriegelovi. Projekt, který je již dotočen, dlouhodobě provází vážné autorské/soudní pře mezi scenáristou Ivanem Fílou (foto; Lea, Král zlodějů atd.) a producentem Miloslavem Šmídmajerem.

Fíla k filmu napsal scénář a rovněž vydal stejnojmennou knihu. Podle svých slov měl být i režisérem projektu, byl však z něj údajně "odstraněn". Film nakonec natočil Petr Nikolaev. Fíla tvrdí, že výsledný snímek je okleštěná podoba jeho původního scénáře. Nově se scenárista snaží, aby poslanci (Poslanecká sněmovna volí Radu fondu) prověřili postup Státního fondu kinematografie (SFKMG), který projektu udělil dotaci ve výši 10 milionů korun. Fíla se před několika týdny obrátil na ředitelku fondu Helenu Bezděk Fraňkovou a Radu fondu (radní rozhodují o přidělení dotací) s několika žádostmi o informace.

"Důrazně Vás žádám o poskytnutí "nezávislého právního posudku", na jehož základě rada po dvou zamítnutích třetí producentově žádosti vyhověla a změnu režiséra schválila, tak jako producentovo odůvodnění této žádosti... Dále žádám o informaci, jak se SFKMG vypořádá s faktem, že u nyní dokončeného filmu byl hrubě porušen autorský zákon a moje osobnostní práva tím, že Radou SFKMG a jinými institucemi podpořený scénář, kterého, jak producent Šmídmajer ve svém tiskovém prohlášení uvádí, jsem autorem, byl bez mého svolení zásadně upraven a znehodnocen. Tím bylo poškozeno i dobré jméno mého stejnojmenného románu. Pokud nedojde k dohodě, podáme návrh na předběžné opatření a zakážeme distribuci i televizní uvedení tohoto filmu a budeme žalovat všechny zodpovědné instituce a osoby na náhradu škody," uvedl Fíla.

Podle zástupců fondu ale vše v případě udělení dotace filmu Muž, který stál v cestě proběhlo podle legislativních náležitostí. "Pokud jde o rozhodování o žádostech podaných účastníky v řízeních o poskytnutí podpory kinematografie, je ve výučné pravomoci Rady Státního fondu kinematografie takové žádosti posuzovat, a pokud v čase rada změnila na posuzovanou věc názor (jak sám uvádíte), stalo se tak v návaznosti na obsah podaných žádostí a dokumentů, které měla rada k dispozici," reagovala Bezděk Fraňková.

"Pokud mezi Vámi a producentem filmu vznikly jakékoli spory, netýká se jejich řešení Státního fondu kinematografie. Jde o soukromoprávní spory, k jejichž řešení Vám právní řád poskytuje jiné prostředky, jako je například sporné soudní řízení. Vaše tvrzení o tom, že byl při výrobě filmu Muž, který stál v cestě hrubě porušen autorský zákon, je v rozporu s ujištěním, které Státní fond kinematografie dostal od příjemce podpory kinematografie (producenta filmu), který je v případě správního řízení o udělení podpory kinematografie jediným účastníkem v předmětném řízení. Podle informace od producenta filmu jste vůči němu žádné nároky z (tvrzeného) porušení svých autorských práv dosud neuplatnil," doplnila Bezděk Fraňková.

Muž, který stál v cestě produkuje Šmídmajerova firma Bio Illusion. Vzniká v koprodukci ČeskaUkrajiny a Litvy za podpory Státního fondu kinematografieUkrajinské státní filmové agentury, televize Nova/ platformy Voyo, Pardubického krajeMoravskoslezského krajeNadačního fondu Praha ve filmu Prague Film FundNadace Charty 77Nadace Blíž k soběVršanské uhelné a v koprodukci s Insightmedia a Artbox. Film by měl mít premiéru na jaře 2023.

Vaší pozornosti doporučujeme:

Připravuje se pokračování filmového trháku. Do kin vstoupí v roce 2024

Státní fond mezi filmaře rozdělí 350 milionů, nadále bude zkoumat pohlaví žadatelů

Mazaný tah Novy: koprodukční film ČT nasadí do svého digitálu dříve, než Kavčí hory do terestriky

Jan Žižka v Česku přilákal nadprůměrnou návštěvu, v amerických kinech film vyhořel

Režisér Nikolaev dotočil film o Františku Kriegelovi, scenárista Fíla chce soudně zastavit distribuci

Scenárista Fíla podal předžalobní výzvy, chce zabránit distribuci nového filmu v kinech

Tržby animáku Kocour v botách: Poslední přání překročily 70 milionů korun

Čeští kritici nejvíce ocenili drama Arvéd, za scénář, mužskou roli a jako nejlepší film

V připravované romantické komedii hrají tři influencerky Šulcová, Kotianová a Alagia

Koncern innogy finančně podpoří nové filmy Michala Samira nebo Matěje Chlupáčka

Nová komedie Ireny Pavláskové začala v českých kinech s tržbami téměř 8 milionů korun

Kinotržby blockbusteru Black Panther: Wakanda nechť žije míří k 700 milionům dolarů

Princezna zakletá v čase 2 na startu v kinech utržila přes 11 milionů korun

Kinotržby marvelovky Black Panther: Wakanda nechť žije překročily půl miliardy dolarů

Režisér Mašín s producentem Bílkem dotáčejí celovečerní film o odbojové skupině bratrů Mašínů

Tržby Prince Mamánka překročily 12 milionů, nový Black Panther má na startu o 4 miliony více

Marvelovka Black Panther: Wakanda nechť žije utržila na startu přes 300 milionů dolarů

Tržby Budařovy pohádky Princ Mamánek se po dvou týdnech blíží 10 milionům

Režisér Tauš dotočil filmovou Amerikánku a prodlužuje stejnojmennou divadelní inscenaci

Budařova pohádka Princ Mamánek přilákala na startu do kin přes 40 tisíc diváků

Šmídmajerovu komedii Za vším hledej ženu vidělo první týden 35 tisíc diváků

Nová komiksová adaptace Warner Bros. utržila na startu v kinech 140 milionů dolarů

Jáklovo dobové drama Jan Žižka v Česku překročilo metu 300 tisíc diváků

Závěr hororové ságy Halloween končí odstartoval v kinech s 58 miliony dolarů

Pavlíčkovy Můry získaly od filmového fondu nejvyšší podporu, přes 13 milionů

Českým kinům kraluje letitý blockbuster Avatar, utržil přes 12 milionů korun