reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kijonková: Český e-commerce zpomaluje, lidé výrazně omezují hodnotu objednávek

14:29, 11. 10. 2022

Spolumajitelka a CEO logistického operátora Zásilkovna (skupina Packeta) Simona Kijoinková (foto) očekává zpomalení české e-commerce branže v letošním a příštím roce. Čerstvé trendy vidí na základě objemného balíku dat, které Zásilkovna získává díky spolupráci s velkou částí tuzemských e-shopů.

Podle Kijonkové počet zásilek bude růst pomalejším tempem, v řádu jednotek procent. Co však bude klesat, je podle všeho obrat celé e-commerce. "V systémech vidíme, že lidé mají strach a šetří, omezují spotřebu. Zatímco před rokem byla průměrná hodnota objednávky 1500 korun, nyní je to tisíc korun. Zákazníci nekupují zbytné zboží, objednávají si levnější produkty, masově se přesouvají do secondhandů nebo na bazarové servery, které nám rostou o desítky procent. To znamená, pro nás to není špatný vývoj. My máme produkty pro krizi, která začala již v posledním kvartálu 2021. Sezóna, která nás čeká, bude ještě náročnější než ta loňská," uvedla pro Borovan.cz Kijonková.

Za letošní období leden až září Zásilkovna na českém trhu narostla o 22,7 procenta na 4 miliardy korun, což je menší číslo, než se kterým počítaly byznysové plány. Celá česká e-commerce však za stejné období klesla podle dat Zásilkovny o 5 procent. "První kvartál letošního roku byl skutečně velmi náročný, byznysová čísla zde klesla. Vzhledem k tomu očekávám, že 1Q 2023 bude pozitivní a meziročně poroste. Je třeba dobře počítat. Čísla, cash flow atd. počítáme na denní bázi. Co se týká letošní sezóny, nebude tak silná jako v roce 2019 a 2020, ale čekám jistý růst," doplnila Kijonková. V letošním roce skupina Packeta počítá s obratem cca 6,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 1,3 miliardy. Firma chce přepravit celkem 95 milionů zásilek.

I v nejisté době Packeta pokračuje v rozvojových projektech. V těchto dnech skupina otevřela nové depo o velikosti 12 600 m² v Prologis Park Prague - Rudná. Jeho součástí je i nové robotické depo s tzv. PackMany, roboty pro třídění zásilek. Zásilkovna tak nyní disponuje celkově téměř 400 roboty - v předvánoční sezóně bude každá druhá zásilka roztříděna robotickou třídičkou.

V současné době má celá skupina Packeta celkem 53 dep a investice do jejich modernizace a rozšiřování v letošním roce dosáhly 100 milionů korun. Kromě toho Packeta provozuje celkem 5100 Z-Boxů, z toho 3350 v Česku. Celková denní kapacita sítě, tedy síť kamenných výdejních míst a Z-Boxů, je 2 miliony zásilek.