reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Novela zákona umožní vládní koalici zcela ovládnout Českou televizi

14:48, 1. 11. 2022
Televize Aleš Borovan

V Poslanecké sněmovně se aktuálně rozhořelo další kolo bojů politických stran o to, kdo ovládne Českou televizi. Kavky se sedmimiliardovým rozpočtem a silným zpravodajstvím jsou v českých podmínkách papírově nezávislým, ve skutečnosti již tradičně politickým subjektem (ředitele ČT volí Rada ČT, volená poslanci).

Díky projednávané vládní novele zákona o ČT mají v nynějším mocenském souboji navrch vládní ODS (na fotce premiér Petr Fiala), TOP 09, KDU-ČSL, Pirátská strana a STAN. To se samozřejmě nelíbí opozici ANO a SPD, která se novelu snaží blokovat.

Vládní novela, která v případě přijetí umožní vládnoucí koalici získat moc nad ČT, počítá s rozšířením členů Rady ČT z 15 na 18 a změnou způsobu volby. Z celkového počtu radních by nově 12 volili poslanci a 6 Senát, ve kterém má vládní koalici výraznou převahu. To by vládě umožnilo navolit si další "své" radní. Naposledy si vládní koalice navolila 5 "svých" radních ČT (z aktuálních 15) letos v červnu, stalo se tak kontroverzní veřejnou volbou.

Novela rovněž docela rozumně zpřísňuje vymezení organizací, které mohou předkládat návrhy kandidátů do rady ČT. Ty by mohly podle novely navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií ("představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy"), tedy nikoliv nově založené.

Pokud by byla novela schválena a vládním stranám by se povedlo navolit dostatek svých radních ČT (senát by nově zvolil 3, sněmovna příští rok bude volit 3 plus výše uvedených 5=většina z 18), vládní koalice by měla volnou cestu k prosazení vlastního ředitele České televize. Jeho pravomocí je pak jmenovat vedoucí zaměstnance ČT. Aktuálnímu řediteli ČT Petrovi Dvořákovi stávající mandát (druhý v pořadí) vyprší v září 2023. Zatím to explicitně nikde nevyjádřil, ale předpokládá se, že Dvořák bude mít zájem i o třetí mandát ředitele Kavčích hor. Vše bude záležet na tom, zda se mu povede vyjednat politickou podporu.

Kritikové vládní novely ČT poukazují kromě mocenských politických hrátek i na silnou roli hnutí STAN v přípravě zákonné normy. Pro připomenutí: vládní STAN je aktuálně hluboce namočeno do korupčního skandálu tzv. Slepičáckého gangu, který podle policie vysával veřejné peníze kromě jiného z Dopravního podniku hlavního města Prahy a dalších státních organizací. Kvůli řádění gangu padaly hlavy i ve vládě - odstoupil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Česká televize má aktuálně ve volných finančních prostředcích cca jednu miliardu korun.

Výše uvedená novela je již druhým pokusem vládní koalice získat větší moc v České televize. První zpracovávaný návrh počítal s výměnou celé stávající Rady ČT, což měli vládní legislativci označit za protiústavní.